Kultura
0

Monografija Sarajeva u Austriji

Sarajevo-x.com
Krajem augusta i početkom septembra 2011. godine u austrijskom selu Alpbach, u sklopu programa Evropskog Foruma Alpbach održana je izložba fotografija pod nazivom: "Bosnian Talent: Photo of the Year 2010", u organizaciji Inicijativne grupe Alpbach u Sarajevu (IGAS) i Udruženja Urban iz Sarajeva.
N a izložbi su predstavljene najbolje fotografije sa izbora za fotografiju godine u BiH 2010., te je predstavljena i monografija ''Sarajevo – My City, A Place to Meet'' autora Jasminka Halilovića koja je u nastavcima objavljivana na Sarajevo-x.com portalu.

Nakon završetka izložbe, Monografija je poklonjena Švicarskom federalnom institutu za tehnologiju gdje će biti uvrštena u bibliotečku građu Instituta.

Izložba je uvrštena u kulturni program Evropskog Foruma Alpbach (EFA) 2011: Justice - Responsibility for the Future, koji se održava još od davne 1945. godine u tirolskim Alpama.

U periodu od tri sedmice, ovo selo postaje Selo mislilaca, te okuplja govornike i učesnike iz svih krajeva svijeta, iz oblasti nauke, ekonomike i politike, eksperte i studente, koji zajednički u Alpbachu raspravljaju o aktuelnim pitanjima. Uporedo sa Forumom održava se i Ljetna škola o evropskim integracijama, te tzv. Seminar week, što je omogućilo da samu izložbu pogleda blizu 700 stipendista, te ostali gosti i predavači koji aktivno učestvuju u radu Foruma. Izložbu je otvorio Dr. Erhard Busek, predsjednik Evropskog Foruma Alpbach, sa predstavnicima IGAS-a, te je nakon pozdravnog govora održan i svečani prijem.

Inicijativna Grupa Alpbach u Sarajevu pridruženi je član EFA, a osnovana je 2007. godine. Svojim radom IGAS promoviše značaj i vrijednosti edukacije i pitanja mladih.