Kultura
2

Monodrama 'Jubav u vrime kupusa': Priča o ličnim emotivnim iskustvima

Klix.ba
Večeras, 22. decembra sa početkom u 21 sat će u sarajevskom klubu The Pub na Dolac Malti (Envera Šehovića 15) biti izvedena monodrama "Jubav u vrime kupusa" Tonke Alujević.

Zamišljena kao iskreno podsjećanje na najbolji dio u svima nama, monodrama "Jubav u vrime kupusa" je pripovjedanje o nečemu što nam se svima dogodilo ili događa.

"Na ovim nesretnim prostorima borili smo se i gorili za svoja prava na religiju, nacionalnost, političko opredjeljenje i seksualnu orijentaciju, za feminizam, životinje i zaštitu prirode, dok je naš emotivni život guran pod tepih, tamo gdje nikome nije mogao smetati. I sad ispada kao da ga za sve ovo, svima tužno vrijeme, nije ni bilo među nama", pojašnjava autorica Tonka Alujević.

Tonka u autorskoj monodrami ne tumači, sudi, kritizira, analizira ili savjetuje, ona ne propovjeda već pripovjeda, a jedna od priča nastala je prema motivima iz ličnog emotivnog iskustva koje je podrazumijevalo zaljubljenost jednog kontinentalca koji je zbog ljubavi naučio sve ono što prosječan Dalmatinac nikad dobro ne nauči - jediriti, plivati, ploviti...

Autorica nam pripovjeda o susretu nakon dvadeset šest godina, spoju dva identiteta, mentaliteta, grada i države...

Tonka Alujević je spisateljica, putopisac, avanturistica, autorica dokumentarnih emisija i TV emisija. Trenutno vodi i uređuje emisiju "Nemiran duh" na splitskom Kanalu 5.

Nakon niza uspješnih projekata i tri objavljene knjige, te krstarenja po svijetu na motoru ili u najmanjem brodu, odlučila se posvetiti autorskoj monodrami "Jubav u vrime kupusa" te predstaviti je u Bosni i Hercegovini.

Večerašnje izvođenje ujedno je i regionalna premijera zanimljive monodrame nesvakidašnje autorice.

Vezani članci