Admir Mujkić, predsjednik ULUBiH
167
"Mnogi bi voljeli da spalimo umjetnine i kulturno blago"
Komentari (18)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
smisljeno se unistava historija i kultura ove zemlje..skontat cemo ali kasno...
skupa mozemo sve
@@kravata ...bulazniš :)
Papci (ti i takvi) su sišli u gradove 6. aprila 1945., zadojeni gnojavi čm.ar.u. i od jedne evropske urbane sredine napravili selendru po mjeri č.e.tnika u partizanskim uniformama i obratno.
Pročitaj svoj rasistički, šovinistički, ksenofobni post idiote pa razmisli ko si to ti da nekome spočitavaš primitivizam, primitivni zadojeni komunistički opanku.
Nek si ti to nama poručio iz Beograda
neka mi samo neko kaze jedan razlog zasto ova nakaza od drzave treba da postoji, ovakva kakva je?!
@ Zbignjev A kako bijese ime tog Profesora da prosti javno mijenje? KVALITET UMJETNIKA I NJEGOVOG STVARALASTVA NIKAD SE NIJE MOGLA MJERITI NOVCEM KOJIO ON ZARADI OD PRODAJE SVOJIH DJELA..Jeli tebi taj uca reko da je Vincent Van Gogh za zivota od prodaje svojih radova zaradio oko 500 - 600 Konvertibilnih Maraka !!!--otprilike..A pogledaj posto se danas prodaju njegova \"nebitna\" djela evo ti link http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2012/impressionist-modern-art-evening-sale-l12006/lot.42.lotnum.html Umjetnost i kultura uopste danas su ugrozena kategorija u citavoj ex Ju..Razloga tome ima vise a glavni su 1 Nazadne politicke struje na sceni 2 Korupcija , mito ,ne placanje poreza 3 Pljacka narodnog dobra od strane vladajucih hunti Cistaci cipela klozeta bravari cokoladeri soferi nikad nisu predstavljali bitan dio drustva niti su mu odredjivali smjernice a to se na zalos kod nas desilo i desava...Admire puno pozdrava javim ti se....
Koji mnogi, zna se koji! Oni koji su rusili i palili u ratu! Oni kojima je rusenje i paljenje u krvi. Genetska deformacija.
@\"Neki bi najviše voljeli da priredimo spaljivanje umjetnina i kulturnog blaga\" Zvati svoje radove \"kulturno blago\" je pretenciozno. Da je to sto vi radite \"kuturno blago\" za njega bi se otimali evropski galeristi. Ni u Sarajevu ne mozete to prodati....
@Reprezentacija grafičara\" Kako to samo pateticno zvuci. Ljudi koji nisu u stanu da individualno bilo sta naprave.
Svako treba da spašava sebe i ne očekuje pomoć. Velika je stvar da se BiH predstavalja van svojih granica i da BH umjetnici imaju saradnju sa kolegama iz regiona: Reprezentacija grafičara je divna vjest i kamo sreče da na ovom portalu imamo više takvih informacija koje bi bile podsticaj da se radi i saradžuje bez obzira na sve. Najlakše je ključ u bravu...
Tako \"jaka bh. reprezentacija grafičara iz Sarajeva, Širokog Brijega, Banje Luke i Trebinja, skupa sa predsjednikom Udruženja likovnih umjetnika Admirom Mujkićem\" je trebala danas da bude ispred Zemaljskog muzeja grada Sarajeva. Danas ste imali priliku da branite umjetnost i kulturu, uzivo! Ali, nije to cilj \"umjetnika\" iz BiH, njihov cilj je da se setaju po regionu i sire, putuju, susrecu se. Oni najvise vole da BiH prestavljaju po svijetu, naravno, kad im drzava plati. Spomenite im Venecijansko bijenale, svi ce se otimati da predstavljaju BiH. Treba bojkotovati izlozbe ovakvih BiH umjetnika koji se ni na jedan nacin nisu direktno oglasili za spas Muzeja!
U zemlji u koj se nalazi grad Bihać i u kojem postoji ulica Sulejmana veličansvenog (serija ae upravo prikazuje),malo ko zna da je taj isti Sulejman pobio svu rodbinu,tj.sve potencijane pretedente na vlast,uključujući i najužu rodbinu.Pa šta onda očekivati.Koliko ulica u BiH ima ime kratlja Tvrtka,Kulina Bana,Husein bega Gradščevića i drugih velikana.Nisam protiv džamija hvala Bogu neka se grade,finansiraju to drugi a ne mi.Samo što se rijetko uklapaju u ambijent i nisu u skladu sa tradicijom ovih podneblja.I ne treba njih okrivljivati što se muzej zatvara.Koliko se para izdvoji za one na vlasti (nekad smo ih zvalki guzonjama).Samo do toga od dnevnica koje oni potroše vani za mizerne rezultate i krkanluke na domaćoj sceni (guzovača zakon),moglo bi sve opstati i bez opstrukcija iz RS-a.
@Dortmund Po tvom ispade da i nije bilo života do 92-ge.Pa majmune jedan kultura, tradicija i folklor su bogatstvo svakog naroda.Neprocjenjivo.Moralni klocu,kad spominješ socijalizam i kulturu u istoj rečenici moraš ustati.Bosna je danas selendra i gradovi su puni papaka iz raznih gubernija i onih što hodaju u čaršafima.Takve spodobe ne interesuje kultura.
@Dvije izložbe od državnog značaja su \"Revijalna izložba ULUBiH\", Od znacaja za koga? Za vas koji u njima ucestvujete, koji ste anonimusi, koji niste u zivotu izasli iz Bosne, za koje NIKO ne zna? Udruzenje sluzi da bi se vas nekolicina njime okoristili, dijelili ateljee jedni drugima, nabacivali drzavnu lovu. NIKO od vas treceligasa koji kukate i placete niste napravili nista sto bi bilo iole vazno u medjunarodnim relacijama, o vama NIKO ne pise, vase radove samo vi izlazete po vasim galerijama. To nesto po Beogradu i Ljubljani mozete macku okaciti o rep. I tamo je grozno kao i kod nas.Sve je ovo naslijedjeno iz socijalizma, a vi samo to odrzavate u zivotu. Da iole valjate, za vas bi se grabili po svijetu,ne bi ste zivili od poreskih obveznika, sisali pare od naroda koji nema sta da jede. Muzeje i galerije treba odrzavati, ali vas ne
Da bi sepodrzavala umjetnost, prvo treba da postoji drzava. Kako toga ovdje nema, normalno je da je umjetnost prepustena sama sebi. Tako je kako je, treba se boriti. U Bosni i ma po podacima 85 multimilionera i to dolarskih. Bogati su uvijek podrzavali umjetnike. Obratite se malo i njima, a ne samo drzavi koje nema.