"U kamenu uklesano"
562

Mladi iz BiH rade na istraživanju i obilježavanju nekropola stećaka

Piše: E. Lj.
Stećak u selu Gornja Duboka kod Stoca
Stećak u selu Gornja Duboka kod Stoca
Na području BiH nalazi se veliki broj srednjovekovnih nadgrobnih spomenika stećaka. Pojedine nekropole su pod zaštitom države, njih 24 upisane su na UNESCO-ovu listu svjetskog naslijeđa, no ipak je veliki broj stećaka u lošem stanju, dok su nekropole neobilježene.

Gorčin Dizdar, direktor Fondacije "Mak Dizdar" i jedan od rijetkih mladih naučnika koji se na našim prostorima bavi izučavanjem kulturnog naslijeđa srednjovjekovne Bosne, nada se da će projektom "U kamenu uklesano" značaj srednjovjekovnog kulturnog naslijeđa BiH bolje predstaviti široj javnosti.

Fondacija Mak Dizdar je projekt "U kamenu uklesano" pokrenula uz podršku Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i USAID-a, a sve u cilju povezivanja mladih osoba koje će kroz zajednički rad zaštititi i promovisati kulturno naslijeđe BiH.

"Odavno razmišljam o ideji pokretanja novog popisa stećaka, jer podaci s kojima operiramo u vezi sa stećcima stari su više od 50 godina. Gotovo svako novije istraživanje pokazuje da Šefik Bešlagić i ekipa koja je šezdesetih godina radila na popisivanju stećaka nije obuhvatila sve primjerke i lokalitete, što je i razumljivo s obzirom na tehničku ograničenost. Osim toga, ti podaci dostupni su samo u knjigama, dok na internetu gotovo da i nema pristupačnih podataka o hiljadama lokaliteta nekropola stećaka u Bosni i Hercegovini i regionu", rekao je Dizdar.

U sklopu projekta "U kamenu uklesano" timovi mladih osoba u 5 općina (Posušje, Trebinje, Stolac, Foča, Travnik) rade na registraciji, istraživanju i obilježavanju nekropola stećaka u općinama u kojim žive.

"Kao učesnica ovog programa imala sam priliku da tokom seminara naučim nešto više o nekropolama stećaka, samim simbolima uklesanim na stećcima te načinima očuvanja stećaka od propadanja. Nakon toga smo imali priliku posjetiti određene nekropole stećaka kako bi primijenili ono što smo naučili tokom seminara. Kroz ovaj projekt sam upoznala učesnike iz mnogih bh. gradova koji su doprinijeli pozitivnoj atmosferi i druženju i bez kojih ovaj program ne bi bio potpun", rekla je Armana Halilović, volonterka iz Stoca.

Armana Halilović, volonterka iz Stoca
Armana Halilović, volonterka iz Stoca

Osim toga, mlade osobe se na ovaj način povezuju sa svojim vršnjacima iz drugih krajevima Bosne i Hercegovine, uče kako se organiziraju i provode istraživački projekti, publikacije i događaji te postaju kvalificirani vodiči za lokalno kulturno naslijeđe. U sklopu projekta je nastala i interaktivna karta stećaka Stecakmap.info.

"Timovi mladih također rade na bilježenju priča i legendi u vezi sa stećcima među lokalnim stanovništvom, a svi ovi materijali bit će dostupni na stranici projekta stecakmap.info koja je trenutno u fazi razvoja i obuhvata tek mali broj lokaliteta. Konačno, u sklopu projekta će biti organizovano i čišćenje jedne ili više nekropola u svakoj općini, kao i postavljanje info tabli o stećcima i putokaza prema nekim lokalitetima", otkrio je Dizdar.

Ekipa u selu Gornja Duboka kod Stoca
Ekipa u selu Gornja Duboka kod Stoca

Priča nam da je okupljanje mladih u ovih pet općina bilo jednostavnije nego što je očekivao, a tome su, ističe, uveliko doprinijeli lokalni koordinatori projekta Fatima Maslić (Travnik), Aleksandar Vidojević (Foča), Božo Marić (Trebinje), Hamza Elezović (Stolac) i Jasminka Petrić (Posušje).

"Skoro svaki od tridesetak volontera ima drugačije motivacije za uključivanje u projekt - proučavanje stećaka, fotografisanje, boravak u prirodi, upoznavanje lokalne okoline i stanovništva, želja za turističkom afirmacijom kulturnog naslijeđa samo su neke od njih. Sve u svemu, mislim da smo uspjeli u namjeri buđenja interesa za stećcima među mladima, pa i šire", rekao je Dizdar.

Proteklog vikenda u akciji zaštite i uređenja srednjovjekovnih spomenika bili su mladi iz Trebinja. Volonterka Zorica Gnjato kaže da joj je zadovoljstvo biti dio ovog projekta zahvaljujući kojem je naučila zanimljive činjenice o srednjovekovnim nekropolama na području Trebinja.

Stećci na lokalitetu Veličani u Općini Trebinje
Stećci na lokalitetu Veličani u Općini Trebinje

"Nisam znala da se u Trebinju nalazi toliki broj stećaka, niti sam znala da je veliki broj lokaliteta zapušten. Nadam se da ćemo uskoro zajedničkim snagama to očistiti i staviti putokaze kako bi turisti, ali i lokalno stanovništvu moglo obići nekropole i upoznati se s kulturnim naslijeđem BiH", rekla je Gnjato.

Na području Bosne i Hercegovine nalazi se brojčano najveći broj stećaka, njih približno 60.000. S obzirom na to da je riječ o kulturnoj o baštini koja predstavlja nemjerljivu vrijednost nadamo se da će ekipa projekta "U kamenu uklesano" uspjeti u svom naumu te da će u narednom periodu nekropole biti pristupačnije i atraktivnije turistima i lokalnom stanovništvu.