Kultura
122

Mlada Sarajka otvoreno: Mlade muzeji ne zanimaju, suočimo se s tim i mijenjajmo situaciju

Piše: N. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ajla Kadrić, 18-godišnja Sarajka, završila je ove godine Srednju školu za klasični balet u Zagrebu. Kao stipendistica Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”, danas je dežurala za Zemaljski muzej BiH zajedno sa Jovanom Divjakom.

Iako je, kako kaže, za akciju saznala relativno kasno, vrlo rado je odvojila jedan dan i posvetila ga Zemaljskom muzeju BiH.

“Rado se sjećam vremena kada sam, još dok sam pohađala vrtić i osnovnu školu, dolazila u posjete Zemaljskom muzeju BiH. Tada sam sasvim drukčije gledala na muzej, jednostavno sam bila dijete... Tek sada shvatam kakva je to institucija i kakav značaj ima”, kaže Ajla uz napomenu da svaki grad ima muzej koji ga predstavlja te da je nedopustivo da naš Zemaljski muzej bude zatvoren i da propada.

Poseban problem, prema njenom mišljenju, je i činjenica da mlade ljude danas muzej vrlo malo interesira.

“Jednostavno, kada realno pogledate, mlade ljude ne zanima previše muzej, niti sva ova situacija. To je osnovni problem, jer treba realno priznati da mi mladi znamo vrlo malo ili ništa o gradu u kojem živimo. Bila sam u Zagrebu kada je objavljeno da je muzej zatvoren, ali sam mislila da je u međuvremenu problem riješen. No, to se nije desilo, a mladi uopće ne znaju da muzej ne radi, njih to i ne zanima. Evo danas je poziv za dežurstvo poslat većem broju mladih koji su kao i ja stipendisti, i niko se nije odazvao”, kaže Ajla.

Ajla dodaje da je ovo realnost s kojom se mi kao društvo moramo suočiti te je pokušati mijenjati.

“Danas će najveći broj mladih u subotu navečer izaći negdje i slušati narodnu muziku, a na prste jedne ruke ćete nabrojati one koji će taj dan odvojiti da odu u pozorište, da odu pogledati balet, neku izložbu. Kada smo bili u osnovnoj školi učili su nas o pozorištu i tim stvarima, ali smo mi bili mali i nismo to shvatali. Od srednje škole je to trebalo raditi intenzivnije, tada počinje samostalni život, i to je vrijeme kada bi trebalo pokušati mlade usmjeriti prema kulturi”, smatra ona.

No, iako danas mlade muzeji slabo zanimaju, Ajla kaže kako je vrlo važno da Zemaljski muzej BiH ostane.

“Treba iznaći mehanizme kako da mlade vratimo u muzej i pozorište. Isto kao što ih se natjeralo da slušaju 'cajke' subotom, vjerujem da ih se može usmjeriti i da odu u muzej”, zaključuje ova mlada balerina.