13. BIMF
9

Mlada Maria Matsiievska iz Ukrajine dijeli istinsku radost muzike s publikom u Sarajevu

Klix.ba
Sinoćnjim koncertom u velikoj koncertnoj dvorani Bosanskog kulturnog centra publika je uživala u izvedbama Simply Brass, umjetnika iz Zagreba, te muzici koja je "classic".

"Beautiful Maria Of My Soul" je sve odvela u svijet radosti i mašte. Sinoćnji koncert je slavio ujedinjenje muzike pod jedini plaštom koji ima neupitnu vrijednost. Taj plašt se ne odnosi samo na tzv. klasičnu muziku, već na muziku koja je opstala i preživjela test svakog vremena i još njeguje naša srca. Po riječima Alana Bošnjaka iz Simple Brassa, postoje samo dvije kategorije muzike: dobra i loša.

"BIMF njeguje muziku koja je dobra, a sinoćnjim koncertom slavimo i ujedinjenjemo dobru muziku pod jednim krovom izvedbama djela kompozitora iz cijelog svijeta te slaveći sve svjetske kulture. Na koncertu smo uživali u djelima Iana MacDonalda, Gheorgea Dinicua (obrada Alan Bošnjak), Enriquea Crespa, Giacoma Puccinija (obrada Alan Bošnjak), D. Grubačevića, Henryja Filmorea (obrada Alan Bošnjak), Richarda Robleea (obrada Damir Butigan)", saopćeno je.

Večeras publiku u Bosanskom kulturnom centru očekuje druga “Beautiful Maria”, mlada Maria Matsiievska, 16-godišnjakinja koja je pobjednica svjetskog takmičenja za klavir, a stigla je iz Kijeva (Ukrajina) da podijeli istinsku radost muzike s građanima Sarajeva. Na večerašnjem repertoaru su djela Bacha, Haydna, Chopina i Schumanna.

Ulaz je slobodan i svi su dobrodošli.

  1. BIMF 2017 je realizovan uz podršku partnera: JU Centar za kulturu, Courtyard by Marriott Sarajevo, Horowitz Foundation, Općina Stari Grad, Ministarstvo za kulturu i sport Kantona Sarajevo, Antena Sarajevo, Gracija, Klix.ba te ogromnu ljubav s kojom je BIMF rođen, rađen i opstao već 13 godina, poručili su organizatori.