Uloga za ulogom
388

Mlada glumica Lidija Lejla Kordić: Nisam osoba koja misli da će joj nešto pasti s Marsa

Piše: E. Lj.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Lidija Lejla Kordić je mlada studentica glume koja je svoj talenat već pokazala na pozorišnim daskama i velikom platnu. Zbog uloge u kratkom filmu "U tvojim rukama" Maše Šarović i Sharon Engelhart prošle sedmice je otputovala na Cannes Film Festival gdje je predstavila svoje glumačko umijeće.
"Još uvijek mi se nisu slegli utisci, a adrenalin i uzbuđenje koje i dalje osjećam teško je pretočiti u riječi. Bio je čudan osjećaj gledati nas na velikom platnu u ogromnoj sali pred nekom novom publikom. Moja prva filmska premijera i to u Cannesu je nešto najljepše što mi se moglo dogoditi, a tu je i upoznavanje divnih ljudi i druženje s ekipom See Factoryja", rekla je Kordić opisujući ovo za nju veoma posebno putovanje.

Film "U tvojim rukama" je jedan od pet filmova koji su nastali u produkciji Sarajevo Film Festivala (Obala Art Centra), a koji je u okviru projekta Southeast European Factory (SEE Factory) otvorio ovogodišnji program Cannes Directors’ Fortnight 2019 (Quinzaine des réalisateurs).

Prvu filmsku ulogu ostvarila je u filmu "Pun mjesec" Nermina Hamzagića, čiju premijeru očekujemo uskoro, a nedugo nakon toga uslijedila je uloga u filmu "Sin" rediteljice Ines Tanović koji je sniman u septembru prošle godine i koji je trenutno u fazi postprodukcije.

"Rado se sjetim tog snimanja jer je ono bilo najjači test moje konstantne borbe s tremom i samopouzdanjem. Jako mi je stalo da sve što radim radim tako da mogu ponosno stati iza toga. Proces snimanja filma 'Sin' bio je divan, jer sam prvi put duže vrijeme bila na setu pa sam mogla razvijati nešto što sam namaštala. Tom prilikom sam upoznala divne glumce i snimala sa svojim profesorom Erminom Bravom od kojeg sam mnogo naučila. U ovom procesu najveća podrška mi je bio kolega s klase Dino Bajrović koji igra glavnu ulogu", podijelila je s nama utiske s prvih filmskih snimanja.

Ponude za nove projekte uslijedile su nakon što joj je Selma Spahić povjerila ulogu u predstavi "Romeo i Julija" Bosanskog narodnog pozorišta. Uloga Julije njena je prva profesionalna uloga koja joj je otvorila mnoga vrata u karijeri i donijela druge uloge.

"Bio je to proces rada s divnim glumcima i rediteljicom koja je nekom predivnom lakoćom svoju kreativnu energiju prenijela na mene. Na početku sam se osjećala kao da još uvijek nisam spremna na nešto tako veliko, ali ekipa BNP-a me je podržala i pomogla mi da se opustim i probam. Zahvalna sam im na riječima podrške i prijateljstvima koja smo ostvarili kroz moj prvi profesionalni pozorišni proces. Julija će zauvijek biti nešto posebno", rekla je.

No, uspjeh nije došao preko noći, prethodilo mu je mnogo predanog rada, truda, volje, želje i ljubavi.

"Studenti glume imaju akademiju koja im je poput kuće i profesore koji su im poput roditelja. Osjećamo se sigurno jer radimo bez prestanka, ali često mislimo da je to dovoljno i da će se poslije nešto dogoditi samo od sebe. Svačiji put je drugačiji, ali ja sam uvjerena da je nabitnije da se, dok smo na akademiji i 'na sigurnom', borimo za uloge. Nisam osoba koja misli da će joj nešto pasti s Marsa", naglasila je.

Lidija Kordić trenutno sprema diplomsku predstavu "Mali bračni zločini" u kojoj igra s kolegom Tarikom Džinićem, a koja će 1. juna biti izvedena na Otvorenoj sceni Obala. Ne krijući sreću što će uskoro zaokružiti svoje školovanje i steći zvanje diplomirane glumice, ova 23-godišnja Crnogorka priznaje nam da joj sarajevska akademija nije bila prvi izbor.

"Na početku sam željela biti što bliže kući i Sarajevo mi je bilo druga opcija, ali i najbolja životna odluka. Znate šta je Sarajevo? To je onaj osjećaj kad dugo ne vidite voljenu osobu pa se s vrata zaletite, skočite i zagrlite je najjače, a ona vas isto tako dočeka. Ne bojim se biti patetična kad je ovaj grad u pitanju, jer je Sarajevo ljubav", bila je iskrena.

Iako je po zanimanju glumica, Kordić svoj umjetnički talenat uspješno pokazuje i na drugim poljima. Njena velika ljubav je muzika, a nakon brojnih obrada pjesama koje je postavila na svoj YouTube kanal vrijeme je došlo i za autorsku pjesmu.

"Muzika je nešto što me prati otkad znam za sebe. Trenutno sam u fazi pisanja tekstova i organizacije snimanja spota za moju prvu pjesmu 'Under the sun' koja već duže vrijeme čeka da je izvučem iz gomile drugih na kojima radim. To je ujedno i jedina pjesma koju sam uspjela završiti do kraja uz pomoć muzičara Matka Gacea s kojim ću nastaviti raditi i na ostalim pjesmama. Jedva čekam da pjesmu koja je lično moja postavim na YouTube", rekla je Kordić.

U međuvremenu sve svoje slobodno vrijeme koristi kako bi radila ono što je ispunjava i okupira joj pažnju, a s obzirom na to da su i gluma i muzika njene ljubavi, nada se da nikada neće doći u situaciju da mora birati jedno.