Studentica ASU
52

Lidija Lejla Kordić u novom filmu Ines Tanović: Sve mi se čini nestvarno

Piše: L. K.
Studentica četvrte godine Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Lidija Lejla Kordić dobila je ulogu u dugometražnom igranom filmu pod nazivom "Sin". Scenarij i režiju potpisuje Ines Tanović, a glavne uloge će imati Lidija i Dino Bajrović koji također studira na ASU. Lidija je javnosti od ranije poznata po svom angažmanu u predstavi "Romeo i Julija" koja je doživjela veliki uspjeh.

Radnja filma, čije snimanje počinje sutra, se odvija u današnjem Sarajevu kao savremena drama o tinejdžeru Armanu i njegovoj potrazi za ljubavlju unutar porodice koja je četiri godine nakon njegovog usvajanja dobila biološkog sina.

"Na kasting me zvala draga Timka Grin koja mi je mnogo pomogla, kao i svaki put do sada. Na kastingu je bila divna energija i nekako je od početka sve išlo veoma lijepo i sigurno. Kada mi je javila da sam dobila ulogu, tu je bio i Lazar koji je ubrzo primio informaciju da je i on dobio ulogu pa smo se zajedno veselili", izjavila je Lidija, dodajući da joj se sve to još uvijek čini nestvarnim.

Lidija u filmu preuzima ulogu Analune, djevojke koja je tek došla u Sarajevo.

"Analuna je tek došla u Sarajevo, tako da se prisjećam kako je meni sve izgledalo kad sam prvi put došla u Sarajevo, gdje nisam znala apsolutno nikoga, da bih što bolje razumjela kako se ona snalazi", kaže Lidija.

Dodala je i da joj je drago što će imati priliku igrati sa svojim profesorima i glumcima iz cijelog regiona te što će moći profesionalno sarađivati s kolegama s akademije.

Film je podržao Filmski centar Crne Gore na konkursu za manjinske koprodukcije 2017. godine te je dobio podršku fonda Vijeća Evrope – Eurimagesa. Trenutno se završavaju neposredne pripreme za snimanje ovog dugometražnog igranog filma u regionalnoj koprodukciji BiH, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.

Ostale uloge će tumačiti glumci iz cijelog regiona: Emir Hadžihafizbegović, Jasna Ornela Bery, Uliks Fehmiu, Ismir Gagula i mnogi drugi. Direktor fotografije je Erol Zubčević, a koproducent filma je Veliša Popović i kompanija Cut-Up.

Početak snimanja zakazan je za 23. oktobar u Sarajevu.