Početak snimanja
351

U Sarajevu pala prva klapa filma "Sin" rediteljice Ines Tanović

Piše: L. K.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
U Sarajevu je danas počelo snimanje novog filma rediteljice Ines Tanović - "Sin". Tema filma je savremena priča o bosanskohercegovačkoj porodici koja živi u Sarajevu. Kroz priču se provlače porodični odnosi između majke, oca i dva sina. Jedan od sinova je usvojen te kroz film možemo vidjeti dinamiku emocija i trauma koje je to dijete proživilo i još uvijek proživljava u porodici.

"Ovo je zanimljiva i možda nova priča koja nije tretirana u bosanskom filmu ranije" rekla je za Klix.ba rediteljica Ines Tanović te dodala da joj je najbitnije da su uspjeli okupiti sjajan autorski tim i fenomenalne glumce i saradnike

"Zbog toga se nadam da će film biti jako dobar", dodala je Tanović.

U filmu se pored brojnih većih glumačkih imena pojavljuje i poznata sarajevska glumica Minka Muftić, te tumači ulogu nastavnice historije.

"Ja prije svega želim Ines, Alenu i cijeloj ekipi da se ovo sve odradi na najbolji mogući način sa što manje problema. Mislim da će film svakako biti dobar. Po onome što sam pročitala, film je veoma tematski intrigantan, sa puno ciljnih grupa - mladih, roditelja itd. Ja igram lik nastavnice, jedne jako tople žene. Očekujem da cijela ekipa odradi posao na najbolji mogući način, jer su svi zaista jako daroviti."

U filmu također možemo vidjeti i lik Armanove nane, koju tumači Jasminka Ornela Beri, te je njoj ovo peti film koji radi sa Ines Tanović.

"Ja još nisam snimila nijedan kadar, a ovo je prvi put da smo se svi sastali. Za Lidiju i Dinu sam sigurna da su to mladi talentovani ljudi. Mi ćemo im, naravno, prenijeti znanje iz iskustva. Ja ću njima pomoći iskustvom, a oni meni mladošću i talentom", izjavila je Jasna, te uz smijeh dodala: "U ovom filmu glumim nanu, malo su me postarali, ali ja sam žena transformacije. Meni ništa nije problem."

Za naš portal govorio je i glavni glumac Dino Bajrović.

"Uloga mi se jako dopada jer moj lik kroz cijeli film vodi borbu sa samim sobom. Igram usvojeno dijete koje nikad nije dobilo priliku da upozna svoje prave roditelje, a nije u stanju da prihvati one koje ima. U filmu se zovem Arman i imam 18 godina, tako da ćete imati priliku vidjeti neke tinejdžerske hirove i nezadovoljstva koja su uglavnom uzrokovana porodičnom situacijom. Izuzetna mi je čast raditi sa Ines i sa svim ovim velikim ljudima, pogotovo jer mi je ovo prvi put da radim na nekom većem projektu."

Snimanje filma će trajati do 20. oktobra u Sarajevu, zatim jedan dan u Zagrebu nakon čega je planiran početak montiranja.