Kultura
121

Mjuzikl "Kralj Lav" u Pozorištu mladih Sarajevo: 30 glumaca i pjevača ispričat će Disneyevu priču

Klix.ba
U Pozorišta mladih Sarajevo 16. juna premijerno će biti izveden mjuzikl "Kralj lav". U avanturu magičnog svijeta daleke Afrike kroz kultno Disneyevo animirano ostvarenje "The Lion King" povest će nas trideset članova glumačkog i pjevačkog ansambla.

Riječ o talentovanoj djeci iz Istočnog Sarajeva, Sarajeva, Travnika, Zagreba i Sombora te petnaest članova stručnog tima kojeg čine profesori Basics škole i saradnici koproducenti iz Pozorišta mladih Sarajevo.

Uz orginalne kostime i maske te pjesme prepjevane na naš jezik prva bh. adaptacija čuvenog mjuzikla THE LION KING prikazati će junake Simbu, Mufasu, Skara, Zazua, Timona, Pumbu i ostalu ekipu Ponosne zemlje na daskama Pozorišta mladih Sarajevo.

Radnja je bazirana na scenariju filma iz 1994. godine. Režiju potpisuju Đorđe Jovančić, koji je ujedno i izvršni i muzički producent na projektu te glumica Staša Dukić. Balerina Nadža Pušilo je kreirala koreografije i scenski pokret dok lutkar Sabit Agić potpisuje kostimografiju i scenografiju.

Scenario je adaptirao Đorđe Jovančić, a glumu prilagodila Staša Dukić. Vokalni supervizor je profesorica Jelena Radović, a korepetitor je Marija Ivančević- Stipić, dok je ispicijent na projektu Marija Stevanović. Producent mjuzikla je Dalibor Perković, a video i grafički dizajn potpisuje Marko Jovančić. Za šminku je zadužena Maja Koristović - Talović.

U sklopu promocije mjuzikla snimljen je promotivni video spot za pjesmu "Shadowland/ Tamni svijet".

Mjuzikl je i ovaj put projekat u vidu završnog ispita polaznika Basics škole pjevanja, klavira, baleta i muzičkog teatra za školsku 2015/2016. godinu. Učenici su kroz predmete pjevanje, gluma, balet i scenski pokret imali priliku da se upoznaju sa svim segmentima ovog mjuzikla i upravo njih tridest sa različitih odsjeka Basics škole imat će priliku pokazati svoj talent, a na sceni će im se pridružiti i balerine baletnog studija BellArte.

Nakon uspješne produkcije "Frozena" ovaj mjuzikl će biti njihov drugi po redu teatarski izazov. Naime, Kralj Lav neće biti samo izazov za učenike, on će ujedno biti izazov za cijeli produkcijski tim koji će se potruditi da donesu formu muzičkog teatra na još većem produkcijskom nivou nego što je to bilo do sada. Upravo ova adaptacija najpopularnijeg mjuzikla na svijetu će biti i prva profesionalna muzičko u BiH.

Mjuzikl će se izvoditi u četiri termina, a premijera mjuzikla zakazana je za 16. jun 2016. godine u 18:00 sati u Pozorištu mladih Sarajevo. Istoga dana sa početkom u 20:30 sati zakazana je prva repriza, a ostale dvije reprize su u četvrtak 17. juna u 18:00 sati i 20:30 sati. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Pozorišta mladih Sarajevo od 01. juna svaki radni dan od 12:00 sati do 14:00 sati, u prostorijama Basics škole svaki radni dan od 18:00 do 21:00 sati ili putem Facebook stranice.