Kultura
55

Disneyeva priča u Pozorištu mladih Sarajevo: Djeca iz BiH i regije vrijedno pripremaju mjuzikl "Kralj lav"

Piše: M. N.
Pripreme za izvođenje najpoznatijeg mjuzikla u svijetu u domaćoj produkciji "Kralj lav" privode se kraju. Djeca iz Istočnog Sarajeva, Sarajeva, Travnika, Zagreba i Sombora vrijedno rade kako bi oduševili sve one koji 16. juna dođu u Pozorište mladih u Sarajevu na premijeru mjuzikla.

U predstavi učestvuje i 15 članova stručnog tima kojeg čine profesori Basics škole i saradnici koproducenti iz Pozorišta mladih Sarajevo.

"Bila sam jako uzbuđena što ću imati priliku raditi s njima. Oni su toliko instinktivni, opušteni, prirodni, razigrani, uzbuđeni i motovirani da ovo naprave najboljim projektom koji su do sada radili", rekla je Staša Đukić koja je u ovom projektu zadužena za režiju i glumu.

Balerina Nadža Pušilo je kreirala koreografije i scenski pokret, a s njom su djeca iz Basics škole radila i na prethodnom mjuziklu "Frozen".

"Bila sam fascinirana profesionalizmom dječice na prethodnom projektu i apsolutno zaslužuju maksimalnu pažnju svih nas. Probe su zabavne, duhovite i kreativne. Družimo se i razmjenjujemo iskustva. Mislim da ćemo i ovog puta napraviti 'strašnu' stvar", kazala je Pušilo.

Izvršni i muzički producent Đorđe Jovančić kazao je kako je ovo najveći produkcijski projekat koji rade Basics škola i Muzički atelje BiH a u kojem učestvuje 80 osoba.

"Ovo je prvi put da se ovaj mjuzikl dešava na ovim prostorima i u domaćoj produkciji. To je razlog da se podrži, a drugi razlog je taj što učestvuju djeca. Nema starosnih ograničenja i svi mogu uživati gledajući ga", istakao je Jovančić.

Lutkar Sabit Agić osmislio je, crtao i kreirao kostime, lutke i maske, dok je profesorica Jelena Radović vokalni supervizor.

"Na veliko zadovoljstvo svih nas uspješno smo završili 12 pjesama. Bio je prilično mukotrpan rad, ali isplatilo se. Djeca su bila uporna i vrijedna, a napredak je bio ogroman iz časa u čas", rekla je Radović.

Mjuzikl će se izvoditi u četiri termina, a premijera mjuzikla zakazana je za 16. jun 2016. godine u 18:00 sati u Pozorištu mladih Sarajevo. Istoga dana sa početkom u 20:30 sati zakazana je prva repriza, a ostale dvije reprize su u četvrtak 17. juna u 18:00 sati i 20:30 sati. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Pozorišta mladih Sarajevo od 01. juna svaki radni dan od 12:00 sati do 14:00 sati, u prostorijama Basics škole svaki radni dan od 18:00 do 21:00 sati ili putem Facebook stranice.