{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mirsadu Purivatri orden Viteza iz Reda umjetnosti i književnosti Republike Francuske

S
Sarajevo-x.com
8.5.2008. u 13:00
0
0
Mirsadu Purivatri orden Viteza iz Reda umjetnosti i književnosti Republike Francuske
0
Mirsadu Purivatri orden Viteza iz Reda umjetnosti i književnosti Republike Francuske
Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala imenovan je Vitezom iz Reda umjetnosti i književnosti Republike Francuske. Veliko priznanje za Sarajevo Film Festival i njegovog direktora još jedna je potvrda izuzetne saradnje i dobrih odnosa između Sarajevo Film Festivala i Francuske.
Kako stoji u obraloženju, Purivatri se ovo odlikovanje dodjeljuje za njegovu ulogu i dostignuća na regionalnoj kulturnoj sceni, te višegodišnju uspješnu saradnju sa francuskim kulturnim djelatnicima, a posebno filmskim profesionalcima, u okviru Sarajevo Film Festivala.

Orden Viteza predstavlja jedno od najviših priznanja koje Francuska dodjeljuje na polju kulture i predstavlja jedan od četiri ministarska reda. Priznanje se dodjeljuje državljanima Francuske, kao i stranim državljanima koji su dali značajan i nemjerljiv doprinos u širenju kulture u cijelom svijetu i svojim angažmanom značajno doprinijeli bogaćenju, kako francuskog, tako i svjetskog kulturnog naslijeđa.

"Izuzetna mi je čast biti dijelom ove velike porodice koja okuplja istaknute i renomirane kulturne djelatnike iz cijeloga svijeta. Biti imenovan Vitezom iz reda umjetnosti i književnosti Republike Francuske potvrda je angažmana i napora koje Sarajevo Film Festival ulaže u širenju pozitivne slike o Bosni i Hercegovini mimo njenih granica. To je još jedna potvrda izuzetne saradnje sa filmskim stvaraocima Francuske. Zadovoljstvo mi je i počastvovan sam što su Francuska ambasada i Ministrastvo kulture i komunikacija Francuske to i prepoznali“, kazao je Mirsad Purivatra.

Čuvajući tradiciju još od 1957. godine, Republika Francuska nastoji ojačati kulturne veze sa ostatkom Evrope i svijeta te na jednom mjestu okupiti najznačajnija imena svjetske kulturne scene.

Među stranim dobitnicima ordena su i Paul Anka, David Bowie, Anthony Burgess, Leonardo DiCaprio, Bruce Willis, Robert Redford, Jude Law, Meryl Streep, George Clooney i drugi.

Počasno odlikovanje Purivatri je dodijeljeno na prijedlog Ambasade Republike Francuske u Bosni i Hercegovini, a svečana ceremonija dodjele Ordena Viteza umjetnosti i književnosti biće održana u avgustu u okviru 14. Sarajevo Film Festivala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: