Premijera 6. septembra
26

Mirjana Karanović o ulozi Marlene Dietrich: Isti odnos imam prema Srbiji, kao ona prema Njemačkoj

N. O.
Foto: D. S./Klix.ba
Mirjana Karanović (Foto: D. S./Klix.ba)
U Narodnom pozorištu Sarajevo održana je konferencija za medije gdje su direktor Dino Mustafić i ekipa predstave "Marlene Dietrich - pet tačaka optužnice" najavili sarajevsku premijeru i otvorenje pozorišne sezone 2023/2024.

Svečano otvaranje umjetničke sezone 2023/2024. bit će upriličeno u srijedu 6. septembra, a tim povodom Dino Mustafić obratio se na press konferenciji.

"Mi ovom našom predstavom s kojom smo imali evropsku premijeru 27. jula u Italiji na Mittelfestu i s našim koproducentskim partnerom i BNP-om Zenica imamo sad sarajevsku premijeru čime i otvaramo našu umjetničku sezonu 23/24. Moram da kažem da se mnogo radujemo izvođenju ove predstave poslije njenog divnog prijema u Italiji", poručio je na samom početku.

Napomenuo je da se radi o autorskom projektu Harisa Pašovića, koji je uvijek umjetnički izazov za Narodno pozorište jer se radi o jednom multimedijalnom projektu s velikim brojem priznatih autora.

Dino Mustafić i Mirjana Karanović (Foto: D. S./Klix.ba)
Dino Mustafić i Mirjana Karanović (Foto: D. S./Klix.ba)

Najavljujući predstojeću umjetničku sezonu poručio je da nas očekuju "savremeni tekstovi i teme koje nas se turbulentno i egzistencijalno tiču".

Mirjana Karanović u predstavi tumači glavni lik te je govorila o očekivanjima i pripremi za ulogu.

"Ni u snu nisam očekivala da ću igrati lik Marlene Dietrich, prije toga Haris i ja radili smo 'Mefisto' u Novom Sadu i ja sam igrala Hitlera, a ta maska je bila veoma uvjerljiva. Pred kraj rada na toj predstavi rekao mi je da želi da igram Marlene, a ja sam se sa sve onim brčićima Hitlerovima nasmijala - nisam mogla da vjerujem. Ipak, glumica u meni obožava takve izazove i to je bilo nekako neočekivano i onda se to dogodilo. Potom sam se malo prepala jer ja nju obožavam odavno - ona je mit", kazala je.

"Mislila sam kako igrati takvu osobu - kako ja to mogu da budem, ne ličim sebi na Marlene i nisam znala kako to da pronađem u sebi. Sve ono što sam znala o njoj bilo je iz filmova. Negdje sam znala da je to njen nastup. Mene je zanimalo ko je ona iza svega toga i otkrila sam da iza svih glasina stoji jedna hrabra žena s kojom mogu da se povežem. Neko koga baš briga šta drugi misle o njoj i neko ko ne mari za konvencije", dodala je.

Mirjana Karanović (Foto: D. S./Klix.ba)
Mirjana Karanović (Foto: D. S./Klix.ba)

Ipak, uspjela se poistovjetiti s Marlene po još jednom osnovu - odnosu prema svojoj zemlji.

"Mogla sam da razumijem njen odnos prema Njemačkoj jer ja takav odnos imam prema svojoj zemlji. Ja volim moju zemlju, kulturu, sve ono što su napravili, napisali i stvorili pametni i talentovani ljudi, ali ja pogotovo 90ih godina nisam mogla da se pomirim sa politikom koja je bila na čelu te zemlje. Tu smo ona i ja u nekoj vrlo sličnoj poziciji. To sam mogla da razumijem", kazala je.

Mona Muratović u predstavi igra ulogu tužiteljice te je kazala: "Meni je izuzetna čast da sam dio ovog projekta. Najprije ispod krova Narodnog pozorišta koje nastavlja tradiciju slavljenja velikih žena".

"Upravo ovakva predstava je jako važna danas, možda čak važnija nego prije 20-30 godina - zato što se malo toga promijenilo. Drago mi je da Mirjana tumači ulogu Marlene, jer je upravo ona Marlene našeg doba. Žena koja je imala snagu da se usprotivi fašizmu bez obzira koliko je to u njenom okruženju možda bio nemoralan čin. Biti jedna osoba koja će ustati protiv zla - mislim da to može promijeniti tok historije", poručila je.

Elmir Krivalić i Mona Muratović (Foto: D. S./Klix.ba)
Elmir Krivalić i Mona Muratović (Foto: D. S./Klix.ba)

Elmir Krivalić koji tumači više uloga u predstavi kazao je o Marlene: "Ona je bila toliko hrabra žena u periodu kad se hrabrost toliko plaćala. Postavljamo pitanje koliko danas među nama ima toliko hrabrih ljudi koji su spremni da žrtvuju sve zarad jednog cilja tj. borbe protiv zla. Ona je uspjela u tome".

Predstava o imaginarnom suđenju Marleni Dietrich premijerno je izvedena u glavnom programu ovogodišnjeg izdanja Mittelfesta, Međunarodnog umjetničkog festivala u Italiji na čijem je čelu Pašović bio od 2018. do 2020. godine.

"Marlene Dietrich - Pet tačaka optužnice" autora i režisera Harisa Pašovića rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Mittelfesta Cividale i BNP Zenica.

Autorski tim čine:

Scenografija: Lada Maglajlić i Vedad Orahovac; Dizajn kostima: Irma Saje i Vanja Ciraj; Kompozitor: Dino Šukalo i studio Modra rijeka; Dizajn svjetla: Branislav Milinković; Video art: Dino Hujić; Direktor fotografije: Alen Alilović; Video produkcija: Source production.

Mirjana Karanović nastupit će u naslovnoj ulozi Marlene Dietrich dok ostatak podjele čine: Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković.