Na sjednici Skupštine KS
88

Miomirka Melank predložila da se Dom mladih preimenuje u "Želimir Altarac Čičak": Slažete li se s njom?

L. R.
Miomirka Melank/Želimir Altarac Čičak (Foto: Screenshot/Klix.ba)
Miomirka Melank/Želimir Altarac Čičak (Foto: Screenshot/Klix.ba)
Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo jedna od inicijativa bila je i preimenovanje kulturne institucije Doma mladih u "Dom mladih Želimir Altarac Čičak".

Inicijativu je podnijela zastupnica Naša stranke Miomirka Mila Melank, koja je ovo predložila u konsultaciji s članicama Naše stranke Sarom Arslanagić i Aidom Lihić te porodicom preminulog Želimira Altarca Čička.

"Podnosim inicijativu da se Dom mladih u Skenderiji nazove 'Dom mladih Želimir Altarac Čičak'. Inicijativa je proizvod konsultacija u kojem su značajnu ulogu imale Sara Arslanagić i Aida Lihić, a uključila je i porodicu preminulog Čička. Vjerujem da će se u ovom sa mnom ovdje složiti svi kojima je domaća rock n roll scena na srcu", poručila je zastupnica Melank na početku.

Potom je navela zašto je Želimir Altarac Čičak značajan za sarajevsku i bh. muzičku scenu.

"Čičak je jedna od najznačajnih i najutjecajnijih kreatora bh. i sarajevske muzičke scene. Prvi DJ, urednik i voditelj mnogih popularnih radijskih i televizijskih emisija, promotor i organizator velikih rock spektakla, publicista, animator o kulturi, inicijator nebrojenih manifestacija koje su zbog njegovog učešća postale popularne i tradicionalne", navela je Melank.

Istakla je da je Altarac vlasnik brojnih značajnih priznanja kao što su Spomen plaketa Grada Sarajeva, Medalja Grada, Estradna nagrada Bosne i Hercegovine, Zlatni ljiljan, Davorin 2005, Počasni građanin Grada Sarajeva i brojne druge.

"Ako postoji javni prostor u Sarajevu, koji je prepoznat kao mjesto rođenja i odrastanja rock n rolla, to je sigurno Dom mladih. Ako postoji osoba, koja bi se zato mogla nazvati 'roditeljom' tog odrastanja, onda je to Želimir Altarac Čičak. Stoga je jedino logično i jedino pravično da to 'porodilište' sarajevske muzičke scene dobije ime po onom, koji je odgojio čitavu plejadu muzičara jednog grada", objasnila je zastupnica Miomirka Mila Melank.

Podsjećamo, Želimir Altarac Čičak preminuo je 27. marta 2021. godine u Sarajevu usljed zdravstvenih problema i zaraze koronavirusom. Nakon smrti, brojne javne ličnosti oprositile su se od njega, a mnogi su ga smatrali jednim od zaštitnih znakova glavnog grada BiH.