Sto godina od rođenja književnika
0

VIDEO / Midhat Begić je intelektualna gromada čija djela i danas žive

Piše: A. Dž.
Naučna i akademska zajednica ove godine obilježava stotu godišnjicu od rođenja književnog kritičara, esejiste, akademika i kozmopolite Midhata Begića.

U čast Begićeva stvaralaštva Galerija Mak u Sarajevu postavila je zanimljivu izložbu nazvanu Iza obzorja. Begić je, kako kaže kustosica Đana Mustajbašić, zaslužio da se napravi omaž njegovom književno-kritičarskom radu.

"Odlučili smo da osvježimo sjećanja na intelektualnu gromadu kakav je Begić bio. Poznat kao izvanredni esejista i pisac te poznavalac francuske i bosanske književnosti, njegova književno-kritička misao još uvijek nalazi prostor u savremenoj bh. književnosti i kritici", kaže Mustajbašić.

Da Begić nikada ne zastarijeva dokaz je časopis Izraz pokrenut na njegovu inicijativu davne 1957. godine, a koji izlazi i dan danas. Osim toga, Begićeva djela i danas su obavezno štivo studentima književnosti i književnim kritičarima.

Midhat Begić rođen je 1911. godine u Koraju, malom mjestu Lopare kod Tuzle, u kojem je završio osnovnu školu. Odrastajući u porodici u kojoj se njegovala pisana riječ, Begiću je bogata biblioteka njegovog oca Ibrahima bila riznica za pronalaženje novih lektira.

Godine 1930. u Sarajevu završava šerijatsku gimnaziju. Školovanje nastavlja na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a 1938./1939. kao nadareni stipendista francuske vlade odlazi u Pariz. Umro je1983. godine u bolnici za krve bolesti u Praz-Coutantu u francuskim Alpama.

Bio je dobitnik brojnih nagrada među kojima i Šestoprilske nagrade Grada Sarajeva i francuskog Nacionalnog ordena za zasluge, prestižnog priznanja koje predsjednik Francukes daje istaknutim pojedincima.

U znak sjećanja na ovog istaknutog književnika i intelektualca, Galerija Mak je priredila izložbu originalnih dokumenata, eseja i fotografija koji ilustruju Begićev životni i stvaralački put.