Gostovanje
19

"Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali" 13. februara na sceni SARTR-a

Klix.ba
U utorak, 13. februara, u 20 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) gostuje BNP Zenica predstavom "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali". Autorica teksta je Tanja Šljivar, a režiju potpisuje Mirjana Karanović.

"'Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali' je drama koja koncept role playa, kao i sve druge narativne tehnike kojima se koristi, kako monološke, tako i dijaloške, pa i jezik sam, izvrće u njihove suprotnosti i pokazuje nemogućnost jednostavnog pokušaja – ispričati sopstveni život nepoznatoj osobi tokom jedne večeri", rekla je autorica Tanja Šljivar.

U junu, u javnom toaletu, Mara, žena u četrdesetim godinama i Milan, koji te večeri slavi rođendan, još uvijek tinejdžer, (slučajno?) se sreću i pokušavaju da ispričaju jedno drugom sopstvene živote. Kao okidače za sjećanja koriste slučajne natpise po pločicama WC-a, a nepouzdanost i nepostojanost bilo kog tjelesnog, emotivnog ili mentalnog sjećanja se kroz četiri scene u kojima igraju arhetipske odnose majka-sin, otac-kćerka, brat-sestra i ljubavnica-ljubavnik, pokazuju se kao jedine istine koje je o samom sebi moguće izreći.

"Kada sam prvi put pročitala ovaj tekst, preplavile su me emocije koje izbijaju iz njega. Prepoznala sam u njemu slojeve moje duše. Moje tuge, strahove, čežnje, praznine koje ostaju iza ljudi koje sam voljela. U njemu sam prepoznala sva moja bića koja uporedo žive u meni. Djevojčicu koja čezne za pažnjom svog oca, prazninu majke koja više nema svog sina, neizmjernu ljubav djevojke prema bratu i žudnju zrele žene za životom. Ja nisam režirala ovu predstavu. Ova predstava je igra i mi smo igrači. Ona ništa ne objašnjava. Ona se otkriva. Ona se čuje i vidi i osjeća", rekla je Mirjana Karanović o predstavi.

Uloge tumače Mirjana Karanović i Enes Salković.

Cijena ulaznice iznosi 10 KM, a rezervacije možete izvršiti pozivom na broj 033 664 070 ili putem Facebook stranice SARTR-a.