Kultura
63

Mensur Porović u BKC-u: "Moja priča" je presjek posljednjih 15 godina rada

Klix.ba
Mensur Porović
Mensur Porović
Nakon velike izložbe koja je u julu prošle godine postavljena u Gazi Husrev-begovom Hanikahu, Mensur Porović najavljuje novu postavku. Naime, izložba će biti otvorena u petak, 22. aprila u 20 sati u Galeriji Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu.

Zanimljivo je, kako kaže umjetnik i direktor Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, da postavka pod nazivom "Moja priča" predstavlja presjek posljednjih petnaest godina njegovog rada. Tako će biti izloženi radovi iz ciklusa "Traganje za apsolutnim", "Nit", "Igra", "Tragom sebe", "Tragom sna", "Dio sna"...

"Bit će zastupljeno oko pedeset radova, slike od velikog formata do minijatura u tehnikama ulje, akril, crtež... Ono što je zanimljivo jeste da će naredne godine biti tačno 40 godina kako sam shvatio da je slikarstvo moje opredjeljenje. Tačnije, 1977. godine upisao sam Umjetničku školu u Sarajevu, pa ću ovaj kratki presjek moga raditi obilježiti na ovaj način. 'Moja priča' je moja poslijeratna priča koja će biti predstavljena na predstojećoj izložbi", pojašnjava Porović, kojem će ovo biti petnaesto samostalno izlaganje.

Mensur Porović rođen je 1961. godine u Prijepolju. Srednju školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu 1982. godine. Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek slikarstvo, završio je u klasi profesora Milivoja Unkovića. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1988. godine.

Zaposlen je na mjestu direktora u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. Priredio je dosta samostalnih izložbi i učesnik je velikog broja kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada za slikarstvo i crtež.