Galerija Općine
105

Mehdija Suljević prikazao umjetnička djela na izložbi "Govor ptica"

Klix.ba
"Govor ptica" naziv je izložbe umjetničkih djela Mehdije Suljevića, koja je otvorena u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo i može se pogledati do 1. februara, radnim danima od 10 do 17 sati, a ulaz je za sve zainteresirane slobodan.

Izložbu je otvorio općinski načelnik Semir Efendić, istakavši zadovoljstvo činjenicom da drugu godinu od kada Galerija radi, otvaramo izložbom djela umjetnika stanovnika Novog Grada, a koja je svjetski unikat.

"Izložba je otvorena narednih 15 dana i siguran sam da će veliki broj ljudi naći interes da je pogleda. Zadovoljstvo nam je da se pokazuje da Galerija koja je otvorena u samoj zgradi Općine ima smisao da otvori prostor i priliku, između ostalih i našim sugrađanima iz Novog Grada da javnosti predstave svoj rad“, kazao je načelnik Efendić.

Izložba kroz skulpture, reljefe i crteže svojevrsna je postavka koja odiše pozitivnom energijom ovog umjetnika, a zajednička osobenost svih njegovih radova, bez obzira o kojoj se tehnici radi, jeste njihova simbolika koja posjeduje duhovni karakter.

Izložba je podijeljena u dva dijela, jedan su ptice u metalu sa puno elemenata i tradicije, a druga su crteži rađeni tušem. Za skulpture umjetnik koristi i povezuje različite metale, koji se svojim osnovnim karakteristikama međusobno nadopunjuju, a prirodnošću boja naglašavaju monumentalnost struktura.

Bogato duhovno značenje simbola ptice, njen let kao vezu između neba i zemlje, simboliziranje duhovnih stanja čovjeka i skrivenog unutrašnjeg smisla osnovni su nosilac Suljevićeve umjetnosti. Svoj bogati likovni opus satkan u gotovo četiri decenije rada Mehdija Suljević obilježio je sa više od dvije stotine samostalnih i kolektivnih izložbi, od kojih je više od 30 realizirao u inostranstvu.

Govoreći o svom opusu, Suljević je istakao da je tokom svog rada od 1979. godine nakon svakog umjetničkog rada dolazio do novih rješenja. Dodao je da umjetnost čine prostor, ideje, stvaranje, materijali itd.

Suljević je učestvovao na dvadesetak kolonija. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1984. godine. Dobitnik je velikog broja nagrada, kako u umjetničkom tako i u pedagoškom radu. Ilustrator je nekoliko knjiga poezije.