Kultura
0

Mario Drmać: Radije ću čuvati ovce i biti nadređen njima nego da su ovce nadređene meni

Klix.ba
Mario Drmać (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Glumac Mario Drmać, donedavni v.d. direktora sarajevskog Pozorišta mladih, danas je održao konferenciju za medije na kojoj je obrazložio detalje njegove smjene sa ove funkcije, nastojeći dobiti odgovor na pitanje iz kojeg razloga nije sposoban i podoban za ovu funkciju.

Mario Drmać je funkciju v.d. direktora Pozorišta mladih obavljao zadnjih šest mjeseci, a po isteku ugovora, smijenjen je sa ove funkcije.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Mirvad Kurić je ranije kazao kako je razlog smjene Marija Drmaća, pored nezadovoljstva repertoarom, i nepotizam koji je provodio u ovoj ustanovi, te želja da da otkaz pojedinim glumcima ove ustanove.

Mario Drmać je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Pozorištu mladih kazao kako se osjeća zbunjeno i nervozno, te kako mu je jako teško zbog situacije koju prolazi.

"Od mene se danas očekuje da govorim pametno i elokventno, kao što to rade političari, no ja nikad nisam bio političan čovjek, već čovjek iz kulture. Ja nisam ničiji pijun, politici nije mjesto ovdje. Ja nisam ni u jednoj stranci, niti imam namjeru da budem i glasam samo za kulturu i umjetnost", kazao je Mario Drmać i dodao kako se godinama bori za svoj status i kako je osvajanjem značajnih nagrada dokazao svoju vrijednost kao glumac.

Zahvalio se javnosti i kolegama koji su mu slali i dalje šalju poruke podrške.

Istaknuo je kako je ovu kuću vodio sa žarom i posvećenošću koja graniči sa fanatizmom, baveći se boljitkom kulture i mladih glumaca, dajući sve od sebe, a sve u želji da ovo pozorište doživi renesansu.

Drmać je istaknuo je kako Pozorište mladih od svih pozorišta od budžeta dobiva najmanji financijski iznos, no kako su ipak i pored toga u šest mjeseci uradili dvije premijere - "Patkicu blatkicu", te novogodišnju predstavu. U decembru je kroz ovu kuću prošlo 6.000 ljudi, a u oktobru su obnovili "Vremenski tunel", te predstavu "Abeceda".

"Mi živimo u jednoj sredini gdje je mahala ćejf, nešto slatko uz kaficu, tako da su mahale prepričavale razne priče koje su dolazile od mog dragog kolege Mirvada Kurića. Od svega me je najviše zaboljela informacija kako Pozorište mladih nije ništa uradilo", kazao je Drmać.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Zbog odlaska Marija Drmaća tri člana UO Pozorišta mladih su podnijela ostavku.

Semir Dizdarević, bivši član upravnog odbora Pozorišta mladih kazao je kako im je cilj bio da ožive ovo pozorište, te djeci omoguće redovne predstave i kulturne sadržaje, te kako su u tome i uspjeli.

"Protiv Marija Drmaća je krenula hajka, ali ja smatram da je ovo trenutno najbolji čovjek koji može da obavlja ovu funkciju. Kad smo odlučili da damo ostavku, shvatili smo da je važniji Mario nego mizerna naknada upravnom odboru koja iznosi 130 KM. Mi čistog srca, savjesti i obraza dajemo ostavku, neka drugi upravni odbor imenuje drugog direktora, samo je bitno da ovo pozorište raste", kazao je Dizdarević.

Segor Hadžagić, dramaturg u Pozorištu mladih kazao je kako je Drmać uspio da napravi velike stvari u šest mjeseci, te kako je počastvovan što je imao priliku raditi s ovim čovjekom.

"Čovjek ima nagrade, rezultate, čovjek je propuzao u pozorištu, pisao, režirao, oživio ovu kuću. Pozorište mladih je jedina institucija u Sarajevu koja je mnogima svetinja i jedini dodir sa kulturom. Drmać je preko svojih TV uradaka ušao u svačiji dom. Mi se ovdje apsolutno bavimo politikom jer želimo stvarati zdravu zajednicu i to je ono što je Mario Drmać ovdje uradio", poručio je Hadžagić.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Elma Ahmetović, članica glumačkog ansambla Pozorišta mladih kazala je kako ova ustanova ima ukupno 40 uposlenika i kako su svi zadovoljni njegovim radom, te kako bi voljeli da on ostane njihov direktor naredne četiri godine, ako ne i duže.

"Mario je učinio da u ovih šest mjeseci budemo veliki i molim vas, dajte mu priliku četiri godine, ako ne i duže", poručila je Ahmetović.

Drmać je kazao kako je Pozorište mladih željelo podržati mlade režisere i njihov rad, pa je tako ugostilo diplomske predstave "Usamljeni zapad", "Diplomac", "Venera u krznu".

Glumica Alisa Čajić je kazala kako se osjeća odgovornom da reaguje na prozivke ministra Mirvada Kurića koji je kazao kako se u ovoj ustanovi vrši nepotizam, te forsiranje nje kao zaručnice Marija Drmaća.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

"Svjesna sam toga da odsad nisam dobrodošla ni u jednom pozorištu, rijetko kad imam priliku da istupim javno, a i kad to uradim, bivam ucijenjena. Mislim da sam toliko dobra glumica da sam zaslužila da igram i u drugim pozorištima, ali za to nikad nisam dobila priliku i vjerovatno je ne bih ni dobila ni ovdje da Mario nije bio v.d. direktor. Ja sam na predstavi 'Diplomac' zaradila 13,5 KM i ako je to nepotizam, dobro sam se usrećila", kazala je Čajić, dok je Drmać dodao:

"Nemojte dozvoliti da se unište lutkarstvo i dječija predstava, a uništit će Sarajevo i dio BiH. Nemojte se iznenaditi ako pročitate da sam otišao negdje drugo, makar čuvao ovce u Australiji jer meni je draže biti nadređen ovcama nego da su ovce nadređene meni."

Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo također je prisustvovao konferenciji za medije i kazao je kako mu je žao što moraju razgovarati na ovaj način.

"Dva člana Upravnog odbora Pozorišta mladih čine automehaničar i menadžer u kafani, te oni nemaju nikakve veze sa kulturom. Novi upravni odbor čine osobe koje su iz struke i koje nisu članovi nijedne političke stranke i tako ćemo se ubuduće ponašati", kazao je Kurić i dodao kako vršilac dužnosti ovog pozorišta može biti samo neko ko je dio ove kuće, a ne neko sa strane.

Mirvad Kurić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Mirvad Kurić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Dodao je kako je kap koja je prelila čašu Drmaćevo insistiranje na smjeni jedne uposlenice Pozorišta mladih, što on kao "kolega" nije mogao podržati.

Drmać je priznao kako je imao problema sa glumicom Belmom Lizde Kurt s kojom nije mogao pronaći zajednički jezik u vezi alternativne funkcije koju će obavljati, no negirao kako je ministarstvu uputio ikakav zahtjev za otkazom. Dodao je kako je razlog smjene taj što je Kurić već unaprijed odlučio ko će umjesto njega doći na novu funkciju direktora Pozorišta mladih.

Ministar kulture i sporta KS je to negirao dodavši kako su novi članovi upravnog odbora ti koji će donijeti odluku o budućem direktoru Pozorišta mladih.