{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mario Drmać i Edin Avdagić na scenu Pozorišta mladih donose "Njuškalo"

F
17.6.2013. u 14:11
0
1
Mario Drmać i Edin Avdagić na scenu Pozorišta mladih donose "Njuškalo"
0
"Njuškalo" je naziv predstave rađene prema tekstu britanskog pisca Anthonyja Schaffera koja će premijerno biti izvedena u utorak, 18. juna, na sceni Pozorišta mladih Sarajevo.
Riječ je o diplomskoj predstavi Edina Avdagića uz kojeg će se na sceni naći i Mario Drmać.

Glumac Mario Drmać istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je po ovom tekstu već rađen film koji nije gledao, naglašavajući da se u izvedbi prvenstveno oslonio na vlastito umijeće.

Ističe da je još kao dijete bio ljubitelj kriminalističkih priča, žanra u koji se svrstava i ovaj Schafferov tekst.

"U predstavi igram egocentričnog, pomalo ostarjelog pisca koji čitav život pokušava da napravi od cijelog života šaradu punu smicalica. To je život koji i ja volim - napraviti scenu punu igre", kazao je.

Mladi glumac Edin Avdagić navodi da mu je ovo prva velika uloga, a činjenicu da će na sceni biti javno izveden njegov diplomski rad doživljava motivirajućim za nastavak karijere.

"Tekst nije aktuelan na dnevnopolitičkom planu, već što svakog pojedinca propituje o temama koje su bitne, kao što su osveta, sujeta i zločini. Također, on propituje svakoga od nas do koje mjere smijemo njuškati po tuđoj intimi, a da prođemo nekažnjeno", istaknuo je Avdagić.

On podvlači da je Schaffer ovaj tekst napisao 1970. godine te da je riječ o briljantnom djelu koje je osvojilo brojne nagrade te imalo više TV i filmskih adaptacija.

Stručni saradnik na ovoj predstavio bio je Ermin Bravo, dok scenografiju potpisuju Tanja i Stjepan Roš.

Predstava donosi priču o ekscentričnom piscu krimića Andrewu Wykeu koji poziva Miloa Tindlea, ljubavnika svoje žene u kuću kako bi ga nagovorio na pljačku koja treba rezultirati prevarom osiguravajućeg društva. Ono što počinje kao tipična melodrama o prevarenom ljubavniku prelazi duhovitim dijalozima u mračnu igru u kojoj jedan od likova na kraju potpuno gubi identitet.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: