Kultura
70

Mapa opsade Sarajeva u britanskoj Nacionalnoj biblioteci

FENA
Mapa opsade Sarajeva dio je izložbe "Mape koje su obilježile 20. vijek" otvorene 4. novembra u britanskoj Nacionalnoj biblioteci u Londonu.

Izložbene mape bacaju novo svjetlo na poznate događaje, sukobe, kreativnost, dno okeana, pa čak i univerzum. Kazujući istoriju 20. vijeka, tjeraju nas da gledamo skoru prošlost iz različitih perspektiva te nam izoštravaju način gledanja na svijet u kom živimo.

Ova postavka slavi rijetku ljepotu i začuđujuću različitost mapa 20. vijeka. Od prvog crteža londonskog metroa iz 1931., preko mapa britanskog Ministarstva odbrane do mape opsade Sarajeva.

Mapa opsade Sarajeva sadrži sve detalje preživljavanja uz opis funkcionisanja objekata od izuzetne važnosti za svaki grad. Pokazuje tajne prolaze, tunele, posebne koridore za kretanje koje je grad izumio da bi se spasio od cjelodnevne snajperske paljbe po svim metama.

Tu se prikazuje kako je grad parkove zamijenio baštama, ruže kukuruzom, elektriku srednjevjekovnim lampama, centralno grijanje pećima ručne izrade, vodu iz česme vodom koja se toči samo na određenim mjestima pa zatim prenosi kanisterima, rekreaciju trčanjem pod snajperima, kaloričnu hranu biljkama iz sopstvene bašte, televiziju razgovorima uživo, a umjetnost pretvorio u otpor teroristima.

Buduće generacije će ovaj fenomen i period raspada Jugoslavije, geografiju grada i njegovu uslovljenost opsadom bolje razumjeti uz korištenje ove mape. Kao jedinstveno istorijsko učilo, ova mapa se našla u kolekcijama mapa širom svijeta. Jedna crvena linija oko grada je jednom zauvijek objasnila šta znači "grad pod opsadom".

"Shvatili smo da bi, u formatu mape, trebalo sačuvati fenomen grada opkoljenog stotinama komada teškog i lakog naoružanja i permanentnom postavkom snajpera, u kome su umjesto saobraćajnih znakova postavljena upozorenja "Pazi snajper" ili "Ako ti vidiš i komad brda i brdo vidi tebe". Tako smo počeli snimati grad, bašte, parkove, opasne zone, raskrsnice, objekte, zaštite od snajpera, ulice... Kasnije smo te podatke prenijeli u rukom iscrtanu mapu stanja opsjednutog grada", kazala je autorica Mape opsade Sarajeva Suada Kapić.

Vodeći kustos izložbe u Londonu Tom Harper smatra da nas mape intrigiraju i začuđuju, te da će ova izložba dati zanosni i ponekad neočekivani uvid u nedavnu prošlost.

"Britanska Nacionalna biblioteka posjeduje jednu od vodećih svjetskih kolekcija mapa (4.5 miliona kroz 2.000 godina), tako da smo na savršenom mjestu za istraživanje našeg dugotrajnog interesa za mape, koristeći za ovu izložbu moćne i iznenađujuće primjerke iz cijelog svijeta", istaknuo je on.

Izložba u britanskoj Nacionalnoj biblioteci će imati prateće događaje koji će istražiti kako mape prikazuju i utiču na svijet u kome živimo. Jedan od događaja je ''Mapiranje ratova, od Drugog svjetskog rata do Sarajeva''.

U posljednjih 12 mjeseci mape iz FAMA kolekcije su uvrštene u nekoliko značajnih publikacija.