{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Manifestacija "Sunce nad Drinom" posvećena Isaku Samokovliji

F
14.1.2014. u 14:56
3
2
Manifestacija "Sunce nad Drinom" posvećena Isaku Samokovliji
3
Manifestacija "Sunce nad Drinom" posvećena Isaku Samokovliji
Isak Samokovlija
Manifestacija “Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom” bit će otvorena sutra u Goraždu polaganjem cvijeća na bistu književnika.
Načelnik Općine Goražde i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Muhamed Ramović kazao je danas na pres-konferenciji da je riječ o manifestaciji koja traje nekoliko mjeseci i koja će se odvijati u tri grada za koja je Samokovlija bio vezan. To su Goražde, Sarajevo i Fojnica.

Tokom trajanja manifestacije predviđeni su različiti programi poput izložbe posvećene životu i djelu Isaka Samokovlije, kao i nagrađivanja djela učenika osnovnih škola.

Predstavnik Jevrejske zajednice BiH Eli Tauber ukazao je na značaj ove manifestacije koja čuva uspomenu na Isaka Samokovliju i koja se, kako je rekao, iz godinu u godinu razvija i postaje kvalitetnija.

Tauber je naglasio da je Samokovlija svojim pripovijetkama otkrivao živote Jevreja sefarda u Sarajevu.

Isak Smokovlija je rođen 3. septembra 1889. godine u Goraždu gdje je proveo i dio djetinjstva. Stvaralački radni vijek proveo je kao ljekar od 1921. do 1925. u Fojnici.

U Sarajevu je živio sve do svoje smrti 15. januara 1955. godine.

Mjesto rođenja i mladosti Goražde i mjesto stvaralačkog rada Fojnica, kao i Sarajevo, predstavljaju sponu tri grada, koji zajedničkom organizacijom ove kulturne manifestacije oživljavaju sjećanje na Isaka Samokovliju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: