{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Maestro Ivo Pogorelić otvorio 20. SVEM: Rekordan broj posjetilaca u Narodnom pozorištu

8.5.2014. u 12:47
25
3
Maestro Ivo Pogorelić otvorio 20. SVEM: Rekordan broj posjetilaca u Narodnom pozorištu
25
Sala Narodnog pozorišta u Sarajevu primila je sinoć rekordan broj posjetilaca na koncertu maestra Ive Pogorelića kojim su otvorene 20. Sarajevske večeri muzike.
Foto: A. Zrno
Foto: A. Zrno


Da prošireni kapaciteti Pozorišta nisu bili dovoljni, svjedočili su svi oni koji, nažalost, sinoć nisu mogli prisustvovati koncertu za koji su ulaznice rasprodate nekoliko dana ranije.

Već prvim taktovima čuvene Sonate br.2 u b-molu majstora muzike za klavir Frederica Chopina, mestro Pogorelić je sve prisutne uvukao u svoj svijet, nošen do posljednjeg atoma nadahnutom interpretacijom. Njegovi prsti gotovo da su i vizuelno i zvučno srasli sa klavijaturom na kojoj su vješto i uvjerljivo kreirali nezaboravan zvučni ugođaj.

Foto: A. Zrno
Foto: A. Zrno


Zvuci trećeg stava čuvenog Posmrtnog marša, stvorili su atmosferu muzičke molitve uz nevjerovatne Pogorelićeve dinamičke gradacije. Neupitnu virtuoznost maestro je pokazao u izvedbi Lisztovih Mephisto valcera br.1 i Sonate u h-molu, iako je u njegovom umjetničkom pristupu, virtuoznost i dalje samo sredstvo, nikada ne postajući njegovim ciljem.

Umjetničku suptilnost i sofisticiranost ovog umjetnika publika je čula u toplim i mekim pianima, u zapanjujućem kreiranju boja koje je maestro oslobađao iz klavira naizgled nepojmljivom lakoćom, u dugim dramatičnim pauzama kada je i dah bio preglasan, te u uzbudljivim promjenama tempa karakterističnim za njegov intepretatorski stil. Iznimnu interpretativnu snagu, moć transformacije te kreiranje nevjerovatnih atmosfera kontemplacije, Pogorelić je pokazao kroz izvedbu Sonate u h-mol Franza Liszta, jednog od najznačajnijih djela pijanističke literature, kojim je i zaključio sinoćnji koncert.

Foto: A. Zrno
Foto: A. Zrno


Euforija je kulminirala, a publika je na nogama višeminutnim aplauzom zahvalila mestru na jedinstvenom muzičkom iskustvu. Velikim brojem posjetilaca na koncertu vrhunskog umjetnika kakav je Ivo Pogorelić, 20. Sarajevske večeri muzike su otvorene na najbolji mogući način.

Večeras je na programu SVEM-a koncert zagrebačkog ansambla Ad Gloriam Brass koji će u 20 sati biti održan u Crkvi sv. Josipa na Marijin Dvoru. Ulaznice po cijeni od 10 KM mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: