Književni susreti "Cum grano salis"
0

Ludwigu Baueru nagrada "Meša Selimović"

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Roman “Zavičaj, zaborav” pisca Ludwiga Bauera, laureat je 11. Međunarodnih književnih susreta “Cum grano salis”, koji su večeras završeni u Tuzli. Predsjednica žirija Ferida Duraković, kazala je kako je nagrada otišla u ruke piscu koji nas uči kako se piše roman, te da su članovi žirija glasili 3:2 u korist Bauera.

Nagrađeni autor je u svom obraćanju rekao kako su svi pisci, njih pet koji su ušli u uži izbor, u biti pobjednici. Kazao je kako je 1991. godine dobio prvu književnu nagradu u Sarajevu, a na koncu svog obraćanja prisutnima u Kristalnoj dvorani hotela “Tuzla” konstatirao je kako je Tuzla evropskiji grad od Zagreba u kojem živi.

Pored “Mastionice i pera” Baueru je pripala i novčana nagrada u iznosu od 7.000 KM. Inače, u uži izbor od 16 romana, pored Bauerovog ostvarenja, ušla su i djela: “Treće poluvrijeme” Emira Imamovića, “Adio kauboju” Olje Savičević – Ivančević, “Ljudi koji su sadili drveće” Josipa Mlakića i “Hotel Zagorje” Ivane Simić – Bodirožić. Svi pobrojani romani su objavljeni 2010. godine na govornom području BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.