Peđa Kojović
0

"Ljudima se znoje dlanovi kada gledaju predstavu"

FENA
Aleksandar Seksan u "Sarajevskoj pozorišnoj tragediji" (Foto: Amer Kuhinja)
Aleksandar Seksan u "Sarajevskoj pozorišnoj tragediji" (Foto: Amer Kuhinja)
"Sarajevska pozorišna tragedija" reditelja Gorčina Stojanovića, "Elijahova stolica" u režiji Borisa Lijaševića i "Plavi zec" reditelja Slavka Pervana predstave su koje su izvedene sinoć u okviru programa 50. internacionalnog teatarskog festivala MESS, te o čijim su detaljima govorili danas u Sarajevu njihovi akteri.

Autor teksta "Sarajevske pozorišne tragedije" Peđa Kojović na konferenciji za medije je istaknuo ponos da se njegov tekst izvodi na pozorišnoj sceni. Predstavu je ocijenio odličnom, naglasivši da su glumci u priču unijeli veliku količinu energije.

"Ljudima se znoje dlanovi kada gledaju predstavu, a tako i treba biti", kazao je on.

Jedan od aktera ovog komada Ermin Sijamija ističe da se priča o pitanjima - ko je kriv za rat i ko ga je započeo, nikada neće završiti i da će trajati stotinama godina. On je mišljenja da svako od nas ima svoju istinu o ratu.

"Nije mi lako igrati stvari koje sam proživio i u kojima sam direktno učestvovao. Ne bude mi prijatno i svaku predstavu teško preživim", istaknuo je.

Za glumca Aleksandra Seksana evidentno je da smo svi kao ljudi pomalo umorni od priče o ratu.

"Imam osjećaj da će mi život proći s tim problemom nacije iznad glave. Pokušavam sve realnije shvatiti i isključiti emocije iz tih pitanja", istaknuo je Seksan, dodajući da svi glumci u predstavi uživaju igrajući je, te da kao glumac nikada nije imao priliku igrati takvu vrstu teatra.

Autor teksta po kojem je rađena predstava "Elijahova stolica" Igor Štiks ističe da je reditelj Boris Lijašević još prije dvije godine došao na ideju da roman od 300 stranica postavi na scenu te da je odmah imao moćnu viziju kako od tog teksta o čudnoj sudbini jednog čovjeka koji iz Pariza na kraju završava u ratnom Sarajevu, napraviti nešto novo.

Da se predstava najviše rađa na probama, te u procesu rada i susretu glumaca i reditelja smatra Boris Lijašević. Izrazio je osjećanje da je ovdje riječ o porodičnoj priči te da je treba ispričati između šest ljudi.

Glumac Đuza Stojiljković ističe da su svi predstavu radili vrlo tiho te da im je bilo veliko iskušenje i strahopoštovanje, iako je premijera prethodno već održana, odigrati predstavu u Sarajevu, gradu gdje se sve dešavalo.

Glumac Svetozar Cvetković također ističe da tokom rada na ovom komadu nisu razmišljali o reakcijama, ali da je na sve aktere priča jako uticala.

"Neka se tačka postavila što se tiče naših života - da u Beogradu kažemo nešto što se inače ne govori, a da u Sarajevu kažemo nešto iz Beograda što je teško izgovoriti", kazao je on.

Za najmlađu publiku MESS-a jučer je izvedena i predstava "Plavi zec" za koju režiju i koreografiju potpisuje Slavko Pervan.

"Predstava govori prevashodno o ljubavi, prijateljstvu, povjerenju i očuvanju okoliša, a to je civilizacijsko pitanje ovog vremena", istaknuo je on.

Potcrtao je da je Vlado Podany uradio 13 jako zanimljivih songova za ovaj komad.