Kultura
85

Ljetne večeri u Janji: Tradicionalna manifestacija bogatog sadržaja

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Entuzijasti okupljeni u organizaciji BZK Preporod Bijeljina – Janja i BKUD “Mula Alija Sadiković” već jedanaestu godinu organizuju kulturnu manifestaciju Ljetne večeri u Janji.

Jedanaest godina tradicije uspješne organizacije ovakve manifestacije u mjesnoj zajednici u sastavu Grada Bijeljina govori o upornosti i istrajnosti da se svakoga ljeta publici ponude zanimljivi kulturni sadržaji koji će privući pažnju, ali i biti podržani i prepoznati. Ljetne večeri u Janji su zamišljene kao manifestacija predstavljanja ostvarenja iz kulture, očuvanje tradicije ovoga kraja, promocija knjiga iz raznih oblasti s akcentom na autore iz Semberije i Podrinja, uz nezaobilazna druženja uz igru i pjesmu.

Ova kulturna manifestacija održava se svake godine u ljetnim mjesecima kada u Janju i Bijeljinu dođe najveći broj ovdašnjih stanovnika koji su u ratu razasuti širom svijeta. Najveći broj njih svakoga ljeta dolaze na godišnje odmore u svoj kraj, obilaze porodicu, rodbinu i prijatelje, druže se, upoznaju i evociraju uspomene na prošla vremena. Ljeti su janjarski sokaci puni, ugostiteljski objekti rade dan i noć, a život uzavri.

Nosioci ideje organizacije kulturne manifestacije Ljetne večeri u Janji se pobrinu i potrude da u tom periodu organizuju promocije, tribine, predstavljanje publici kulturnih sadržaja čiji su autori iz ovih krajeva stvarali u protekloj i proteklim godinama, i obogate i uljepšaju semberske noći i susretanja.

Ovogodišnje Ljetne večeri su otvorene u utorak 4. augusta koncertom folklornog stvaralaštva BKUD “Mula Alija Sadiković” sa gostima iz Kalesije, Tešnja i Gornjeg Vakufa. Naredne večeri je upriličena promocija knjige “Fotomonografija Janje” Asima Osmanbašića, a u četvrtak, 6. augusta, upriličena je promocija knjiga “Islam i slobodno tržište”, autora Admira Čavalića i Dženana Smajića i “Gramatike bosanskoga jezika” iz 1890. godine – reprint izdanje Bosanske riječi iz Tuzle. U petak je održana medicinska tribina “Savremene bolesti i njihova prevencija” dok je u subotu održana promocija knjiga autora Jusufa Trbića “Dnevnik posrtanja” i “Legenda o Bijeloj džamiji” kao i knjige Uzeira Bukvića “San o ocu”, te projekcija dokumentarnog filma “Priča iz Hećim avlije” autora Halida Rifatbegovića.

Ovogodišnje Ljetnje večeri u Janji završavaju se večeras uz veče ilahija i kasida uz učešće nekoliko horova.