Kultura
30

Legendarni Minja Subota za Klix.ba: U dječije TV programe se više ne ulaže

Piše: Šejla Brbutović
Minja Subota (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Minja Subota (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Milan Minja Subota, kompozitor, fotograf, dugogodišnji autor i voditelj poznate dječije emisije "Muzički tobogan", obilježio je prošle godine 50 godina umjetničke karijere, a večeras će u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu održati Večer muzike i poezije za djecu.

Za generacije koje su odrastale uz njegove emisije i dječije pjesme, on predstavlja zaštitno lice nekih starih, boljih vremena.

Rođen je 1938. godine u Sarajevu i za Klix.ba je kazao kako se s radošću sjeća svog djetinjstva koje je proveo u ovom gradu te koristi svaku priliku da posjeti svoj rodni grad.

"To je moj grad", kazao je Subota.

Komponovanje dječijih pjesama i vođenje "Muzičkog tobogana", koji je na RTS-u prikazivan od 1980. do 1997. godine, obilježili su njegovu karijeru i život. Stekao je nevjerovatno iskustvo u revijalnim programima Televizije Beograd, kao što su "Od glave do pete" i "Igre bez granica". Pjesme za djecu koje je komponovao postale su dječija literatura, a antologijska pjesma "Deca su ukras sveta" vremenom je postala dječija himna koju i danas mnogi rado pjevaju. "Muzički tobogan" do danas je ostao najpopularnija i najgledanija dječija emisija na području bivše Jugoslavije.

Minja Subota i novinarka portala Klix.ba (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Minja Subota i novinarka portala Klix.ba (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"'Dječiji tobogan' bio je ambiciozno zamišljen, a tada takve emisije ni Evropa nije imala. Imali smo veliki studio i veliki plesni orkestar, a tu je dolazilo i po 300 djece. To je bio jedan projekat koji je disao i pokretao sve one koji su gledali. Poklanjali smo djeci najbolje što smo imali", dodao je Subota.

Cilj je bio povezati djecu u jednoj muzičkoj emisiji koja je bila svijet igre, poezije i muzičkih takmičenja koji bi pokretao i inspirisao djecu, a u isto vrijeme i bio edukativnog karaktera. Stvoreno je više od 200 pjesama u ovoj emisiji. Mnoge danas uspješne i nagrađivane plesne grupe i pjevači otpočeli su svoje karijere u "Dječijem toboganu".

Minja Subota pokušao je oživjeti Tobogan dvjema emisijama snimljenim i emitovanim 2007. i 2008. godine, ali danas jednostavno nema sredstava za ovakav projekat. Danas djeca, kako kaže, nemaju one programe koje su imali ranije, zbog čega odrastaju u sumornoj atmosferi.

"Televizija je jak medij, a danas djeca jednostavno tu ne mogu naći ništa što bi ih edukovalo i inspirisalo. Televizija djecu treba zainteresovati za mnoge stvari, a za to trebaju biti vješti i obrazovani te ulagati novac. Djeca su mnogo oštećena", ocijenio je legendarni voditelj.

Apelovao je na roditelje da shvate da su djeca najveće bogatstvo i da se moraju boriti za njih i njihovu budućnost. Predložio je pokretanje projekta vannastavnih aktivnosti za djecu u školama, naročito fokusiranih na sport.

Minja Subota (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Minja Subota (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Danas je sretan što djeca i dalje slušaju iste pjesmice, a stariji se sjećaju njegovih djela, zahvaljuju mu za sretne dane djetinjstva, a on na to gleda kao da je član porodice svih tih ljudi koji su rasli uz njegove emisije. Trenutno je u Upravnom odboru Dečijeg kulturnog centra u Beogradu, nastupa sa horom "Čarolija" na velikim koncertima za djecu, bavi se fotografijom, a aktivne su njegove izložbe fotografija "Deca su ukras sveta".

Bio je jedan od organizatora prvog Dječijeg beogradskog proljeća 1972. godine, festivala koji je pokrenuo sve ostale dječije festivale. Ovaj festival je ugašen, a u pripremi je njegovo ponovno pokretanje.

U Sarajevu sarađuje sa Lino festom, čiji je član žirija.

U okviru Baščaršijskih noći u BKC-u održat će 6. jula u 19 sati Večer muzike i poezije za djecu, susret sa dječijom pjesmom i poezijom, kako je opisao ovaj događaj, koji organizuje Centar za kulturu KS u saradnji s udruženjem Planet poezija.

"Pravimo jedan, kako smo ga nazvali, susret sa dječijom muzikom i poezijom. Doći će i djeca i roditelji i zajedno ćemo pjevati i sjetiti se nekih lijepih stihova", dodao je Subota.

Poslije svih godina i danas se bavi istim poslovima kao i uvijek, poslovima koji ga usrećuju, naročito kada je riječ o radu s djecom. Najmlađima je poručio da je veoma bitno da budu svestrani dok su mladi, da se bave onim što ih interesuje te da će najsretniji biti ako budu radili ono što vole.