Okončala vezu s izdavačem
34

Lani Bastašić otkazano gostovanje na festivalu nakon podrške Palestini: Stalno potcjenjuju Jugoslovene

N. O.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Bh. spisateljica Lana Bastašić na Instagramu je podijelila da joj je ranije dogovoreno gostovanje na festivalu književnosti u Salzburgu otkazano nakon što je prekinula saradnju sa svojim izdavačem u Njemačkoj zbog šutnje o genocidu u Gazi.
Bastašić je objavila mail koji joj je stiglao od organizatora Literaturfesta u Salzburgu.

"Danas sam obaviještena da su moj boravak i događaj otkazali Literaturfest Salzburg i Literaturhaus NÖ, a oba su potvrdili tek 20. januara ove godine. Ovo nije nešto za šta sam se prijavila, već boravak na koji sam pozvana. Evo e-maila koji sam primila i odgovora koji sam poslala", navela je Lana uz objavu.

Za kraj je imala dodatnu poruku: "Stalno potcjenjuju Jugoslovene. Opet".

U mailu koji je dobila je navedeno da je njeno raskidanje veza s njemačkim izdavačem bilo predmet rasprava organizatora te da su naposljetku odlučili da otkažu poziv na događaj jer bi njen boravak značio i "pozicioniranje" koje ne žele i koje je kontradiktorno njihovoj ulozi.

Podsjetimo, Lana je ranije prekinula saradnju sa svojim izdavačem - kompanijom S. Fischer Verlag, jer su kako je navela pokazali primjere dvostrukih standarda.

"Moralno je upitno jer se čini slijepim i gluhim za patnju palestinskog naroda u istoj regiji", napisala je ranije u vezi s izdavačevom zabrinutošću zbog antisemitizma.

Kao primjer navodi web-stranicu izdavača na kojoj piše da ima za cilj rasvijetliti kontinuitet antisemitizma u njihovim knjigama te da se protive antisemitskom razmišljanju i djelovanju nakon napada na Izrael 7. oktobra.

Iako je ovo "potrebno i hvale vrijedno", kaže ona, zanemaruje izraelsko bombardiranje Gaze u kojem je od tada ubijeno najmanje 24.000 ljudi, prema palestinskom Ministarstvu zdravstva.