Bili smo na probi
415

Lamija i Amar su tinejdžeri iz Sarajeva i postižu sjajne rezultate u plesu

S.H.P.
Sportski plesni par Lamija Hadžiahmetović i Amar Jašarević, članovi plesnog kluba Astorija iz Sarajeva, do sada su predstavljali našu zemlju na mnogim svjetskim, međunarodnim, ali i državnim takmičenjima. Iza njih su brojni vrhunski rezultati, iako se takmiče tek jednu godinu. Klix.baje bio na probi ovog plesnog para.

U pratnji trenera Adisa Bijedića prošlog vikenda su plesali u Zagrebu i Novom Mestu na WDSF & DSE Trophy turnirima i ostvarili fantastične rezultate. Osvojili su peto mjesto na WDSF Slovenian Trophy i sedmo mjesto na WDSF Croatian Trophy turniru. Lamija latinoameričke plesove trenira tri godine.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Treniram latinoamerčke plesove već tri godine, a sa svojim partnerom Amarom plešem godinu. Volim se baviti plesom jer je ples jedna vrsta umjetnosti, a istovremeno je i sport. Još u ranom djetinjstvu sam voljela ples, jer je baš on opisivao mene i moj karakter. Budući da kao mala nisam imala mira, mama me je morala usmjeriti na nešto, jer više nije mogla da me trpi (smijeh)", kazala nam je Lamija Hadžiahmetović.

Njen se partner Amar Jašarević plesom bavi nešto duže, tačnije 10 godina. Prvo je plesao hip-hop, a sada su njegova ljubav latinoamerički plesovi.

"Plesom se bavim ukupno deset godina. Prije sam plesao hip-hop dok moje srce nisu osvojili latinoamerički plesovi. Njih treniram šest godina. Odabrao sam ples zato što sam želio da svu svoju energiju usmjerim u nešto pozitivno i dobro. Nikada nisam želio da upišem košarku, fudbal ili neki sport koji treniraju moji vršnjaci. Htio sam da budem drugačiji pa sam izabrao ples", kaže nam Amar Jašarević.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Iako njegova plesna partnerica Lamija ima svoj omiljeni ples sambu, jer je, kako kaže, sva atraktivna, zabavna i brza, Amar se ipak nije mogao odlučiti za samo jedan ples.

"Kada sam počeo da treniram latinoameričke plesove prvo sam naučio cha-cha-cha s obzirom na to da je najlakši za shvatiti, uhvatiti ritam i početi plesati. Međutim moram priznati da ipak nemam omiljeni ples. Meni je svaki ples priča za sebe i svaki volim i u svakom uživam", kazao je.

Da bi postigli ovako sjajne rezultate sa svojim trenerom treniraju šest puta sedmično. No, uprkos svim obavezama koje imaju, škola im je ipak na prvom mjestu.

"Jedino na šta se trenutno fokusiram su ples i škola. Škola mi je na prvom mjestu. Nakon završetka osnovne škole planiram upisati Elektrotehničku školu, smjer IT stručnjak. Spojit ću te dvije ljubavi jer ne planiram odustati od plesa, pogotovo sada kada se moja partnerica i ja dobro razumijemo", kazao je.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Osim što su partneri u plesu, Lamija i Amar imaju po 13 godina i oboje pohađaju Osnovnu školu "Safvet-beg Bašagić". Kažu da nastavnici imaju razumijevanja za njihove obaveze, kada izostaju zbog mnogobrojnih takmičenja.

"Nastavnici imaju razumijevanja za nas, podržavaju nas, dosta su upućeni i puste nas kada imamo obaveze za takmičenja", kaže nam Lamija.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Lamija i Amar trenutno se pripremaju za šesti "Sarajevo Dance Festival" koji će se održati od 16. do 17. novembra ove godine u dvorani "Ramiz Salčin". Budući da svakodnevno naporno treniraju, njihova očekivanja su velika.

Vjeruju da će im u postizanju što boljeg rezultata pomoći to što se maksimalno daju na treningu te vjeruju da će se pokazati na ovom takmičenju baš kako se pokažu i na treningu.