Protiv negativnog publiciteta
0

Kulturni događaj u Amsterdamu "Bosanci dolaze!"

Sarajevo-x.com
Vijest o ukidanju viza za bh. građane u decembru 2010. godine u holandskoj javnosti izazvao je pesimistične reakcije predvođene javnim negodovanjem lidera radikalne stranke za slobodu (PVV) Geerta Wildersa. Ova vijest je u vodećim holandskim medijima protumačena kao najava dolaska siromašnih, zaostalih Bosanaca, koji predstavljaju samo novi val imigranata i tu dolaze da trajno ostanu.

S ciljem razbijanja negativnog publiciteta o Bosni i Hercegovini i njenim građanima YUA fondacija, inače pokretač Kriterion art kina u Sarajevu, u saradnji sa centrom De Balie Amsterdam organizuju dvodnevni kulturni događaj pod nazivom "Bosanci dolaze i donose svoju kulturu", koji će poslužiti možda i kao najbolji demant ovakve percepcije naše zemlje, najavljuju organizatori.

Tokom vikenda 22. i 23. januara ovaj kulturni centar ugostit će mladu generaciju talentovanih i kreativnih umjetnika, pisaca, muzičara i intelektualaca iz Bosne i Hercegovine, koji će predstaviti djelić svoje fascinantne zemlje u Amsterdamu. Dvodnevni događaj organizovan je sa ciljem pokretanje interesantne diskusije i razmjene ideja sa holandskom kulturnom i intelektualnom scenom, ali i javnošću. Učesnici i publika, među kojima će biti i predstavnika holandskih medija, istražit će i potražiti odgovore na pitanja poput ko su zaista ti Bosanci i Hercegovci, u kakvoj zemlji žive i kakvu kulturu imaju.

Međunarodni gosti ovoga događaja su Damir Imamović (izvođač sevdalinki, BiH), Nebojša Savija – Valha (Direktor programa Nansen dijalog centra Sarajevo), Boro Kontić (autor dokumentarnog filma “Godine koje su pojeli lavovi”), Kamenko Bulić (Odsjek nauka religije, Međunarodna škola za humanističke i društvene nauke, Holandija), Tarik Jusić (Media Centar Sarajevo, BiH), Aleksandra Lovrić (modna dizajnerica, BiH), Xavier Bougarel (istraživač u odjelu turskih i otomanskih studija pri Nacionalnom istraživačkom institutu Francuske, Francuska), Najiba Abdellaoui (pjevačica i spisateljica, pobjednica državnog takmičenja u poeziji 2008. godine, Holandija), Zoster (klupski bend, BiH) Mala Vita bend (ska, reggae, punk sa balkanskim utjecajem), Blavorsi (klupski bend, BiH), DJ Ahmaad (BiH), modni brend Revolt, Nihad Hrustanbegović (izvođač bosanske muzike na harmonici, Holandija), DJ TATA (Holandija) i mnogi drugi.