HKD Napredak
0

Promo / Kultura bez granica: I ove godine tradicionalni božićni koncert u Sarajevu

Granice određuju gotovo sve aspekte ljudskog života. Već od samog rođenja, pojedinac je upisan u određeni društveni poredak, konfiniran unutar određenih granica.

Upravo su granice mjesto koja nas uvode u određeni društveni, kulturni i politički poredak, uključujući nas ili isključujući iz istog. Inkluzija ili česće ekskluzija, su najvažnije karakteristike granica. Granice stoga određuju poprilično živote pojedinaca. Bosna i Hercegovina sa svojom unutarnjom podjelom potvrđuje navedeno.

Iskustva nas uče da su najproblematičniji odnosi, društveni, osobni pa i kulturi, između onih najbližih. Između susjeda, komšija, država. Bosna i Hercegovina često je pejorativno prikazana, bilo u onom kolovijalnom ljudskom diskursu, bilo u onom nešto ozbiljnijem, društveno-političkom. Kvalificira ju se kao nešto između, predaleko od senzualnog Istoka i gotovo isto toliko predaleko od obećanog Zapada. S koje god strane joj se pristupi, čini se da bh društvu pripada periferna uloga koja zaslužuje paternalistički tretman, kako od bližnjih tako i od daljnjih.

Kultura povezivanja

No, ima i drugačijih primjera. Dijametralno suprotno od dobrog dijela javnog mijenja misija je Hrvatskog kulturnog društva Napredak, čija je središnjica u samom centru Sarajeva, ali čije djelovanja nadilazi granice, mentalne, društvene, političke. Zamislite, kulturno društvo s prefiksom hrvatski, centar Sarajeva, Božić i klapsko pjevanje. Na prvi pogled, iz selektivne medijske prizme, može se činiti da se radi o oksimoronu, o nečemu što je nespojivo i nemoguće. Ako je u Sarajevu, onda ne može imati prefiks hrvatski, ako pak ima prefiks hrvatski onda mora biti izvan Sarajeva. Također povezati blagdan Božića i klapsko pjevanje čini se poprilično nespojivo. Mnogima je nezamislivo i da sličan event može biti od šireg društvenog interesa.

Klapa i Sarajevo, ljubavi moja

Činjenice demantiraju stereotipe. Napredna shvaćanja i realizacije demantiraju predrasude. Mjesto je Narodno pozorište, nastupaju Klapa "Sveti Juraj" - Hrvatske ratne mornarice (HRM), Split i Orkestar Hrvatske ratne mornarice (HRM), Split. Iako se u nazivu izvođača spominje riječ ratni, cilj koncerta je širenje jedne od najvažnijih društvenih poruke, one o harmoniji, miru i ljepoti različitih vokala unutar jednog šireg okvira.

Kvalitetan program je zagarantiran, a publika će biti posebna. Uz priliku osvježiti vlastiti kulturni repertoar, prilika je to da kroz jednu umjetničku formu uživate u bogatstvu različitosti. Gdje je na svijetu moguće da jedna klapa pjeva jednu posebnu pjesmu poput one Sarajevo, ljubavi moja? U Sarajevu, Narodnom pozorištu u Sarajevu u ponedjeljak, 17. decembra 2018. s početkom u 20 sati.

Prihod od koncerata namijenjen je Napretkovom Fondu za stipendiranje i sveučilište "Ivo Andrić – Vladimir Prelog".

Budite napredni i dođite!