Jazz Fest Sarajevo
12

VIDEO / Kultni harmonikaš Richard Galliano 2. novembra u Sarajevu

FENA
Richard Galliano
Richard Galliano
Jazz Fest Sarajevo će 2. novembra, u okviru 16. izdanja, u Bosanskom kulturnom centru ugostiti francuskog harmonikaša i kompozitora Richarda Galliana, koji će nastupiti sa svojim La Strada Quintetom izvodeći djela čuvenog italijanskog kompozitora filmske muzike Nina Rote.

Radi se o čuvenim kompozicijama iz podjednako poznatih filmskih klasika poput Fellinijevih "La dolce vita" i "La Strada" ili Coppolinog "Kuma", za čiji je drugi nastavak Rota osvojio Grammyja, Oskara i Zlatni globus za najbolju filmsku muziku, ne računajući nagrade i nominacije za njegova druga ostvarenja, saopćeno je iz Pres službe Jazz Festa Sarajevo.

Galliana kritika smatra jednim od najutjecajnijih harmonikaša našeg vremena. Inspirativan umjetnik svojim je kompozitorskim radom i virtuoznim izvedbama proslavio harmoniku na polju jazza.

Neki od njegovih albuma poput "Blow Upa" prodani su u 100.000 primjeraka, dok je CD "Bach na harmonici" postao najbolje prodavani album klasične muzike u 2010. godini s više od 40.000 prodatih primjeraka.

Projekt La Strada Quinteta nastao je prošle godine u povodu 100. godišnjice rođenja italijanskog kompozitora.

Na sarajevskom koncertu Galliano će repertoar Nina Rote izvoditi s iznimnim italijanskim umjetnicima: trubačem Flaviom Boltrom, klarinetistom Maurom Negrijem, kontrabasistom Furiom di Castrijem i bubnjarom Mattijom Barbierijem.

U svojoj bogatoj karijeri Galliano je svirao uz neka od najvećih imena jazza poput Cheta Bakera, Rona Cartera, Joea Zawinula i Charlieja Hadena, a s velikim Astorom Piazzollom ga je vezivao ne samo zajednički rad, nego i veliko prijateljstvo, kojem je posvetio dva albuma.

Na 4. Jazz Festu Sarajevo nastupio je 2000. godine sa svojim triom, a svakim nastupom Galliano dokazuje da je virtuozan i svestran muzičar, sposoban da očara publiku u svim kontekstima – od solističkih nastupa do koncerata s velikim orkestrima.