Kultura
0

Kučuk-Sorguč: Viriti u tuđe dvorište znači učiti iz tuđih života

Piše: M. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U okviru 25. međunarodnog sajma knjiga u Sarajevu danas se s fanovima družila novinarka i publicistkinja Indira Kučuk-Sorguč.

Njena knjiga "Mahaluša vam priča", koja je nastavak najvećeg bh. bestselera "Ja, mahaluša", je jedna od najtraženijih na sajmu.

"Ono što nudim u novoj knjizi jeste iskrenost, istinoljubivost, vjerodostojne priče pune mirisa naše čaršije, bosanskog duha, ambijentalnosti, nešto što spaja u tradicionalnim i modernim okvirima. Jako mi je značajno da su to priče koje su pred nama, a koje ljudi ne vide, čak i ne osjećaju i ne doživljavaju kao poučne. Jer pogledati preko taraba i viriti u tuđe dvorište ne znači biti neka velika tračara i ogovarati, nego izvući iz tuđih života neku opservaciju i pouku za sebe", rekla je za Klix.ba Kučuk-Sorguč.

Za razliku do knjige "Ja, mahaluša" koja je zbirka kolumni koje je autorica pisala za magazin "Azra", "Mahaluša vam priča" je njen izbor i to su priče koje nisu objavljivane, a koje su autorici najdraže.

"Nadam se da ću sljedeće godine ispisati 'Mahalca', dakle potpuno mušku stranu i zatvoriti taj krug mahalanja u literaturi, ali znam da će u drugim medijima, pop kulturi i društvu koje traži preporod i želi izaći iz apatije doživjeti veliku afirmaciju i ostati. Moja poruka je da mahalamo kako bismo bili vedriji, čiliji, kako bismo naučili, kako bi ovo sve imalo i neku edukativnu notu, a s druge strane da se ne stidimo onoga što je naše. To ne smijemo, pogotovo ako to ima zakonitost i očuvano je toliko dugo", istakla je Kučuk-Sorguč.

Prema bestseleru "Ja, mahaluša" nastala je i istoimena predstava koju je pogledalo više od 50.000 ljudi. Od 4. maja u Kamernom teatru 55 igrat će predstava "Ja, mahalac", a glavnu ulogu tumači popularni glumac Dragan Marinković Maca.

"Ja sam sto posto sigurna da će taj Mahalac u njegovoj interpretaciji biti apsolutni hit, ne samo na pozorišnim daskama u BiH, već svuda gdje budemo igrali. Neki dan smo se vidjeli s Lošom (pjevač Plavog orkestra op.a.), koji nam je velikodušno prepustio jednu svoju kompoziciju kojom ćemo završiti predstavu. Rekao je da je Mahaluša doživjela tolik uspjeh koji je odjeknu do Slovenije i poručio kako moramo izaći dalje i napraviti regionalnu priču. Njegovim riječima želim da završim svoja htijenja, a želja mi je da probijemo granice bosanskim humorom koji je naša izlazna viza za budućnost", rekla je na kraju razgovora Kučuk-Sorguč.