SFF i Obala Art Centar
0

Kreće "Operacija kino"

FENA
"Operacija kino" novi je projekt Obala Art Centra i Sarajevo Film Festivala kojim se festivalski doživljaj gledanja kvalitetnih evropskih i svjetskih filmova nastoji produžiti na čitavu godinu i na cijelu BiH.

Tako će od ovog do decembra 2011. godine filmovi prikazani na svjetskim i evropskim festivalima, imati priliku svoj život nastaviti i nakon tih festivalskih događaja, saopćeno je iz Pres-službe Sarajevo Film Festivala.

Projekt "Operacija kino" počet će 10. decembra, a prvi grad u kojem će gostovati bit će Travnik. Prvi film koji će biti prikazan 10. decembra u Centru za kulturu Travnik bit će "Cirkus Columbia" Danisa Tanovića.

Projekt je nastao radi razvoja filmske umjetnosti u BiH i lakšeg pristupa filma široj publici, što kao cilj ima povratak kina u našu svakodnevnicu. Na taj način, "Operacija kino" podrazumijeva kino na putu koje ide ususret svojoj publici i nastoji djelovati na područjima u kojima su audiovizualni sadržaji, na filmskom platnu, do sada bili nedovoljno eksponirani.

Ciljna grupa su ljubitelji filma svih generacija. Osim prikazivačko-distributerske uloge, "Operacija kino" ima i edukativni karakter, te nastoji biti pokretač aktivnijeg učešća mladih filmskih talenata, koji bi u okviru projekta imali mogućnost prikazivanja svojih videouradaka pred širom publikom.

Mladim talentima "Operacija kino" će omogućiti učešće u različitim edukativnim radionicama nudeći im mogućnost da prošire svoje znanje i steknu određena iskustva, a nakon projekcija bit će upriličeni i razgovori s filmskim profesionalcima.

U program će biti uvršteni igrani, dokumentarni, animirani te filmovi za najmlađu publiku.

Kako je planirano, gradovi koje će "Operacija kino" obuhvatiti nakon Travnika, bit će Banja Luka, Bihać, Busovača, Doboj, Foča, Goražde, Gračanica, Konjic, Mostar, Neum, Srebrenica, Srebrenik, Teslić, Tuzla i Zenica, ali i ostali gradovi, koji ispunjavaju tehničke kriterije za prikazivanje filmova.