Kultura
0

Kourkoulas otvorio Kid's Festival

FENA
Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas danas je u sarajevskoj Olimpijskoj dvorani "Zetra" zvanično otvorio 5. Kid's Festival u BiH, koji će najmlađima ponuditi niz zanimljivosti do 10. juna.

Bogat festivalski program održavat će se na prostoru staze za brzo klizanje te u dvorani "Zetra", koja je preuređena u veliku kinosalu sa 6.000 mjesta.

Njegov prvi dio svakodnevno će počinjati u 13 sati otvaranjem niza zabavno-edukativnih radionica, dok je drugi dio posvećen filmskim projekcijama koje će počinjati u 16.30.

Kao i prethodnih godina, djeci iz Sarajeva i okoline pridružit će se njihovi vršnjaci iz BiH. Mnogi od njih u Sarajevo će stizati autobusima i vozovima, za šta je besplatni prijevoz osigurala NVO Via Kult Office. Očekuje se dolazak oko 40.000 djece.

Dimitris Kourkoulas je na prigodnoj svečanosti otvaranja Festivala istaknuo da Evropska unija podržava niz projekata koji se provode na cijeloj teritoriji BiH, ali da je ovaj jedan od najvažnijih.

On je iznimno značajan ne zbog novca koji je u njega uložila Evropska unija već što je to učinjeno za mlade u BiH.

"Projekt Kid's Festivala je jako važan jer je evropska perspektiva ono što je najvažnije upravo za mlade ove zemlje. Stoga bih djeci poručio - morate biti ponosni na svoju zemlju, jer ima prelijepe planine, rijeke i prirodu. Ona ima mnogo poznatih umjetnika i pisaca te bogatu historijsku tradiciju", kazao je Kourkoulas.

U konačnici je izrazio nadu da će ova važna inicijativa povezati djecu iz cijelog regiona

Evropska unija je projekt Kid's Festivala finansirala sa 100.000 eura.

Direktorica Via Kult Office Susanne Prahl-Landžo ustvrdila je da je vijest o podršci EU Kid's Festivalu zasigurno ispunila radošću srca hiljada i hiljada djece.

"Zbog te smo vijesti bili jako sretni, jer se u suprotnom ne bismo mogli odazvati mnogim grupama djece da učestvuju na Festivalu. Zato je ovo početak jednog dugog prijateljstva", kazala je.

Festival će u narednih nekoliko dana, pored domaćih umjetnika i NVO, ugostiti i mnoge inostrane izvođače i goste, kao što su klovnovi, mađioničari ili muzičari. Na centralnom dijelu vanjskog festivalskog prostora djeca će moći uživati i u cirkusu iz Holandije čiji su izvođači predstava djeca.

Bit će tu i niz svjetskih filmskih ostvarenja, a prvi će festivalski dan premijerno biti prikazan "Avantura Taličnog Toma - Svi na Zapad!".

Specijalni gost Kids Festivala je i francuski filozof Bernard-Henry Levy, koji je ujedno počasni predsjednik Via Kulta, organizatora Festivala.