Kultura
0

Koncert Sarajevske filharmonije 29. januara

Klix.ba
Koncertom u srijedu, 29. januara, u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 20 sati, Sarajevska filharmonija nastavlja svoje aktivnosti nakon izuzetno uspješne protekle godine u kojoj je obilježila 90 godina postojanja orkestra.

Još uvijek u prazničnom raspoloženju, ovaj koncert nam donosi razdraganu i blistavu svitu Krcko oraščić, ruskog kompozitora P. I. Čajkovskog, nastalu po izboru od osam kompozicija iz istoimenog poznatog i najizvođenijeg baleta.

Publika će uživati u izvedbi još jednog djela ovog velikog kompozitora, Italijanski capriccio op. 45 za koji je i sam Čajkovski rekao: “Napisao sam malu, slatku italijansku fantaziju koja zvuči tako očaravajuće. Čini se da bi ova fantazija mogla imati uspješnu budućnost.” Svoju prvu izvedbu doživjela je 8. decembra 1880. godine u Moskvi pod dirigentskom palicom Nikolaia Rubinsteina.

Svakako ne treba propustiti, prvi put u izvedbi Sarajevske filharmonije, Simfoniju br. 45 poznatiju kao Oproštajnu jednog od vodećih kompozitora klasičnog razdoblja i oca simfonije Josepha Haydna. Orkestar će predvoditi dirigentica Samra Gulamović.

Ulaznice za koncert su u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta u vremenu od 9:00 do 11:30 i od 15:30 do 19:30 sati po cijeni od 10, 20 i 30 KM. Više informacija na www.saph.ba.