Kultura
24

Koncert Muzičke akademije i Sarajevske filharmonije u Domu OSBiH

FENA
Muzička akademija i Sarajevska filharmonija predstavit će se ovdašnjoj publici koncertom koji će 4. juna biti održan u akustičnom ambijentu sale Doma oružanih snaga.

Posebnost ovog muzičkog događaja leži u efektnom repertoarskom odabiru najrecentnijih kompozicionih ostvarenja savremene muzičke literature, saopćeno je iz Muzičke akademije Sarajevo.

Muzička večer otpočet će izvedbom studije za klavir i orkestar pod nazivom "Bak", višestruko nagrađivanog savremenog bh. kompozitora Dine Rešidbegovića.

U nastavku programa, prisutni će imati priliku uživati u koncertu za saksofon i orkestar hrvatskog kompozitora, dirigenta i akademika Pavla Dešpalja, a svojevrsnu atrakciju večeri činit će praizvedba Fantazije za simfonijski orkestar, mladog i perspektivnog bh. kompozitora Tonija Toplana.

Večer će biti zaključena balkanskom premijerom koncerta za harmoniku i orkestar pod nazivom "Ad Astrum" litvanskog kompozitora Anatolijusa Šenderovasa.

Riječ je o savremenom kompozicionom ostvarenju koje pomjerajući granice interpretacije od akordeonista zahtjeva izrazito visok nivo tehničke spremnosti.

Kao solisti na koncertu će se predstaviti Dragan Opančić (klavir), Erik Marijanović (saksofon) i Belma Šarančić-Nahodović (harmonika), istaknuti bh. interpretatori mlađe generacije čija se umjetnička djelatnost oblikuje pod okriljem Muzičke akademije u Sarajevu.

Pomenuti solisti će nastupiti u pratnji Sarajevske filharmonije pod dirgentskom palicom Emira Mejremića i Ivana Križanca.

Ovaj koncertni događaj kao dio programa obilježavanja 60 godina Muzičke akademije u Sarajevu, ima za cilj oživiti stalnu praksu savremene umjetničke muzike, a ujedno je i nastavak dugogodišnje plodonosne suradnje između pomenute visokoobrazovne institucije i najstarijeg profesionalnog orkestarskog sastava u BiH.