Kultura
111

Muzička akademija svečanim koncertom slavi 60. rođendan

Klix.ba
Nešto manje od sedmicu dana dijeli nas od 20. maja, dana kada je osnovana Muzička akademija u Sarajevu.

Najstarija muzička visokoobrazovna institucija u BiH, u čijim klupama su odgojene generacije afirmiranih umjetnika, obilježit će 60. rođendan svečanim programom, koji ujedno predstavlja i kulminaciju koncertne sezone 2014/2015.

Svečani program planiran za srijedu, 20.05.2015, obilježit će svečana akademija u Narodnom pozorištu Sarajevo s početkom u 13 sati, te koncert rezerviran za 20 sati iste večeri.

Program svečane akademije uveličat će prisustvo dekana i delegacija partnerskih akademija iz regije i evropskih zemalja, kao i značajnih zvanica iz sfera političkog, društvenog i kulturnog života Bosne i Hercegovine.

Istima će biti uručene zahvale i priznanja za dugogodišnju uspješnu saradnju te podršku Akademiji u razvoju njenih pedagoških, umjetničkih i naučno-istraživačkih ciljeva.

Slavljenička atmosfera biti će upotpunjena cjelovečernjim koncertom na kome će nastupiti Simfonijski orkestar Muzičke akademije i partnerskih institucija, predvođen vrsnim dirigentskim znalcem prof. Ognjenom Bomoštarom. Za noć u kojoj se slavi jubilej, studenti Muzičke akademije pripremili su muzičku senzaciju u vidu Fantastične simfonije Hectora Berlioza.

Ovo grandiozno muzičko djelo, nastalo u 19. stoljeću, svojom sadržajnom koncepcijom zauvijek je promijenilo tokove svjetske historije muzike, te njegova izvedba u Sarajevu nakon nešto više od 30 godina predstavlja svojevrsni umjetnički raritet, koji glavni grad BiH stavlja rame uz rame s evropskim metropolama.

Sigurni smo da će Fantastična simfonija u interpretaciji mladih umjetnika pobuditi pažnju javnosti, te da će 20.05.2015. ostati upamćen kao dan kada je muzička umjetnost nadrasla sumornu bosanskohercegovačku stvarnost.

Ulaznice za svečani koncert moguće je uzeti na blagajni Narodnog pozorišta. Prihod od ulaznica ide u fond za pomoć studentima Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.