Kultura
3

Koncert "Emocija za promjenu" posvećen klimatskim promjenama

FENA
Udruženje Dante Alighieri u saradnji s italijanskom ambasadom u Sarajevu i Bošnjačkim institutom organiziraju sutra u Sarajevu koncert za solo violinu "Emocija za promjenu“ u izvedbi prof. Sare Michieletto.

Profesorica Michieletto diplomirala je 1994. s najvećom ocjenom u klasi nasljednika venecijanske škole violine, Maestra Giusepa Volpata i od tada nastupa kao jedna od prvih violina Orchestra Lirico Sinfonica 'Teatro La Fenice' u Veneciji.

Nastupala je s Orchestra da Camera Italiana, BBC Philarmonic Orchestra, London Philarmonic Orchestra i drugim. Snimala je za Chandos, Dynamic, Velut Luna, Tactus, Agora, Naxos i izvodila koncerte širom svijeta kao solista i kao član kamernog orchestra.

Od novembra 2015. izvodi koncert "Emocija za promjenu“ na turnejama po Italiji, Indoneziji i Bosni i Hercegovini.

Na koncertu će nastupiti i Mattia Bussi, horna, član Sarajevske filharmonije.

Koncert "Emocija za promjenu" posvećen je klimatskim promjenama i pokušava da privuče pažnu na ovu temu, nakon XXI konferencije Ujedinjenih nacija u Parizu, na kojoj je postignut sporazum o održavanju globalnog zagrijavanja ispod granice od 2 stepena.

"Mnogi ljudi razumiju opasnost od klimatskih promjena, ali još nisu motivirani da nešto poduzmu. Ono što u ovim slučajevima nedostaje je ta nevidljiva stvar zvana 'emocija'", saopćeno je iz Udruženja Dante Alighieri.

Performans Sare Michieletto, kako se navodi, posmatra muziku, univerzalni generator osjećaja, kao emotivni i efektni odgovor na klimatske promjene.

Osim same izvedbe prof. Michieletto smatra efektnim i kratka obraćanja publici u kojima predstavlja kompozicije i prevladava fiktivnu barijeru između izvođača i publike, postižući autentičniju interakciju.

Većina djela koja će biti izvedena su komponovali venecijanski autori, a i sama umjetnica potiče iz Venecije, kao nasljednik stare venecijanske tradicije violinista.

Koncert će biti održan u Bošnjačkom institutu u Sarajevu s početkom u 19:30 sati.