Kultura
0

Komšić-Šimić: Ars Aevi najvažniji projekt savremene umjetnosti u jugoistočnoj Evropi

FENA
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas predsjednika Fondacije Ars Aevi Iliju Šimića i izvršnu direktoricu Projekta Ars Aevi Amilu Ramović, saopćeno je iz Predsjedništva.

Ars Aevi je najvažniji međunarodni projekt savremene likovne umjetnosti u jugoistočnoj Evropi, zajednička je ocjena sagovornika.

Potvrda ovoj konstatciji su i mišljenja najznačajnijih internacionalnih umjetnika i teoretičara umjetnosti, a ovakve ocjene su prezentirane prilikom više službenih i stručnih skupova.

Predsjednik Fondacije Ilija Šimić je kazao da se projekt Ars Aevi razvija pod visokim pokroviteljstvom UNESCO-a i uz snažnu podršku Vlade Italije, a koncipiran je kao važan razvojni program za cijelu BiH.

Kazao je da Ars Aevi predstavlja centar savremene svjetske umjetnosti u jugoistočnoj Evropi. Otvaranje privremenog izložbenog prostora Ars Aevija u Domu mladih u Skenderiji bit će upriličeno 5. marta, a radovi na izgradnji Muzeja savremene umjetnosti Sarajevo bi trebali ubrzo početi.

Govoreći o sadašnjem stanju i perspektivama projekta Ars Aevi, Šimić je uputio molbu članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću da ta državna insitucija bude pokrovitelj budućem razvoju Ars Aevia, kao regionalnog centra za savremenu i svjetsku umjetnost koji će potpuno na najvišim umjetničkim i administrativnim nivoima integrirati BiH i države s kojima uspješno sarađuju.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao da projekt Ars Aevi nije samo kolekcija već da je to događaj za cijelu jugoistočnu Evropu.

Obećao je da će maksimalno podržati sve aktivnosti i angažirati se da Predsjedništvo BiH prihvati pokroviteljstvo budućeg razvoja Ars Aevija koji je jedan od najvećih kulturnih i razvojnih projekata na Balkanu, saopćeno je.