Pozorišni kolaž
0

Komadi zida postaju mostovi koji spajaju regiju

Sarajevo-x.com
Pod sloganom “Od komada zida gradimo mostove” glumačka trupa učenika iz sedam partnerskih škola Vlade SR Njemačke iz čitave Bosne i Hercegovine kreće na još jednu turneju, ovaj put po gradovima regije.

U sklopu projekta "Škole: partneri budućnosti“ (PASCH) Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine turneja sa predstavom "Mauerstücke"/"Komadi zida" u četiri grada regije. Bosanska Krupa, Zagreb, Beograd i Banja Luka su gradovi u kojima će nakon uspješne praizvedbe u novembru 2009. godine u Sarajevu, gostovanja u Berlinu u julu 2010, te turneje po bh. gradovima u oktobru 2010. godine učenici sedam partnerskih škola Vlade SR Njemačke iz BiH ponovo zablistati na bini.

Nastupit će u BKC-u u Bosanskoj Krupi 22.06, zatim u Zagrebu 24.06. u Zagrebačkom kazalištu mladih, nakon čega 26.06. slijedi nastup u Beogradu u Omladinskom pozorištu DADOV, te završna izvedba u Dječijem pozorištu Banja Luka 28.06.

Valja naglasiti da se čitava predstava odvija na njemačkom jeziku.

O komadu

Historijat pada Zida počinje podizanjem Zida 13. augusta 1961. godine. Od tog trenutka istočni i zapadni Nijemci su živjeli u dvije različite države. Iskustva koja su Nijemci sticali za vrijeme hladnog rata, utjecaji kojima su bili izloženi, vijesti u novinama koje su čitali, slike na malim ekranima koje su gledali, radijski komentari koje su slušali trajno su kreirali sliku one druge strane. Kako ona izgleda sada, 20 godina poslije?

Pozorišna pedagogica i redateljka iz Berlina, Anne Zühlke je nekoliko sedmica istraživala mjesta spomena, čitala knjige, novine i tekstove na internetu, gledala filmove i razgovarala sa istočnim i zapadnim Nijemcima o ovoj temi. Iz toga je nastao pozorišni komad koji sada inscenira zajedno sa 21 učenikom i učenicom iz čitave Bosne i Hercegovine.

Znatiželja omladine, njihov interes za glumu u pozorištu, te formiranje ansambla pokretači su ovog projekta. To otvara vrata ka novom suočavanju sa njemačkim jezikom i temom koja se za vrijeme proba sve više približava vlastitoj povijesti. Zid, šta je to uopšte? Koje granice igraju ulogu u mom životu i kako se s njima ophodim? Naši učenici su dali značajan odgovor na ovo pitanje. “Srušiti zidove u glavama ljudi” je njihova i naša zajednička misija, a oni na vlastitom primjeru dokazuju da je to moguće. Već drugu godinu se druže i odlično slažu mladi iz Bijeljine, Livna, Gračanice….dijele uspjehe, pomažu jedni drugima. Smatramo da je ovakav primjer vrijedno pokazati ne samo u Sarajevu, nego i u Zagrebu i Beogradu. Stoga idemo dalje. Rušeći zidove, mi istovremeno gradimo mostove ljubavi i prijateljstva, navode iz Goethe-Instituta.

Inicijativu "Škole: partneri za budućnost" koordinira Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke i realizuje zajedno sa Goethe-Institutom, Njemačkom službom za akademsku razmjenu (DAAD), Centralom za školstvo u inostranstvu (ZfA) i Pedagoškom službom za razmjenu (PAD).

Sedam partnerskih škola o kojima se brine Goethe-Institut su: Gimnazija "Filip Višnjić" Bijeljina, Opća gimnazija "Bosanska Krupa", Gimnazija "Dr. Mustafa Kamarić" iz Gračanice, Srednja strukovna škola "Silvije Strahimir Kranjčević" iz Livna, OŠ "Ćamil Sijarić" iz Nemile, Mješovita srednja elektrotehnička škola iz Tuzle, te Prva gimnazija iz Zenice.