Maja Abdomerović
0

"Kolekcija Umjetničke galerije pripada svim građanima"

FENA
Kolekcija Umjetničke galerije BiH pripada svim građanima BiH, ona je dio našeg identiteta te dio regionalnog, ali i evropskog kuturnog prostora. I treba biti zajednička briga, izjavila je u razgovoru za Fenu kustosica Umjetničke galerije BiH Maja Abdomerović.

Ona je govorila o tome šta se dešavalo u protekla četiri mjeseca i kako se zaposleni brinu o Galeriji, koja je prva institucija od državnog značaja koja je za javnost zatvorila svoja vrata usljed teške situacije zbog neriješenog pitanja finansiranja.

"Galerija je zatvorena 1. septembra 2011. godine. Tu odluku su donijeli uposlenici kao vid protesta zbog apsurdnog stanja u koju su vlastodršci u proteklih 15 godina doveli ovu instituciju. Poznato je da Umjetnička galerija BiH već godinama ima neriješno pitanje finansiranja, ali to se na neki način preživljavalo i održavao tzv. hladni pogon, sve do 2011. godine kada je institucijama kulture od značaja za državu uskraćen grant, dakle jedini novac koliko je koliko-toliko ove institucije održavao na životu. Ali nije samo činjenica da je do tog 1. septembra uposlenicima bila isplaćena samo jedna plata bila presudna što smo se odlučili na zatvaranje, već što smo u mjesec dana ostali i bez direktorice, koja je otišla u penziju i bez zamjenika direktora, koji je otišao na plaćeno radno mjesto i jer nije postojala nikakva zakonita mogućnost da se imenuje nova uprava (Upravni odbor je prestao postojati 2004. godine, niko nije nadležan za nas...)", napominje Abdomerović.

Navodi da, iako je ministar Kaplan obećao da će Federalna vlada imenovati privremeni UO koji će imenovati v.d. direktora, do tog nije došlo, jer je Vlada rekla da neće rješavati slučaj po slučaj. Tako i "slučaj" Umjetničke galerije BiH ostaje slučaj o kojem se više i ne priča.

"Čak i ako bi se uspostavilo neko redovnije i normalnije finansiranje, kako da Umjetnička galerija BiH nastavi s radom bez odgovorne osobe u pravnom smislu. Kako uopće može funkcionirati kao pravni subjekt", pita kustosica Abdomerović.

Kad je riječ o dugovanjima za režije, odnosno komunalije koje su se u ostalim institucijama kulture od državnog značaja, uz sve nedaće, pokazale kao alarmantan problem, Abdomerović navodi kako Galerija nema dugovanja prema vani.

"Mi kao penzioneri prvo podmirimo režije pa šta ostane. A ostane toliko da u 2011. godini nismo primili devet plata i nismo zdravstveno osigurani već godinu dana", naglašava ona.

Kad je riječ o eksponatima koje se nalazi u Galeriji, kako ističe kustosica Abdomerović, oni nisu ugroženi.

"Za sada, dok god plaćamo račune za struju i plin i dok god palimo mašinu za ventilaciju i klimatizaciju u depou, ne postoji direktna ugroženost djela. Ali ako se nastavi ova potpuna nebriga vlasti i javnosti za kulturno naslijeđe BiH, onda nije isključeno da sve propadne. Ljudi ne shvataju sljedeće - nije kolekcija Umjetničke galerije BiH ni moja, niti mojih kolega. Mi smo samo danas tu da brinemo o njoj najbolje što možemo. Ali, ona pripada svim građanima BiH i treba biti zajednička briga", podcrtala je Abdomerović.

Govoreći o prijedlogu da "brigu" o Galeriji, uz još dvije institucije i zvanično preuzme Vlada Federacije, Abdomerović je mišljenja da s budžetima kakvi su na svim nivoima vlasti teško da neko može preuzeti finansiranje.

"Privremena finansiranja bi mogla pomoći do pronalaženja konačnog rješenja, ali ako se ono počne tražiti odmah. Nije potrebna neka prevelika pamet da se nađe rješenje - da svaki nivo vlasti, od općinskog do državnog, izdvoji koliko može, sklopit će se finansijska konstrukcija koja će ovim institucijama omogućiti normalan rad, u smislu da će uposlenici imati plate i da će biti pokriveni troškovi održavanja objekata. Mi ne tražimo više od toga, nismo "lijeni budžetski paraziti" koji kukaju i ništa ne rade, kako nas nazivaju neki pametnjakovići bez elementarnog znanja. Za pojedinačne projekte ćemo se boriti kao i svi ostali (u nadi da će se konačno uspostaviti profesionalni kriteriji za dodjelu novca)", ističe Abdomerović.