Kultura
63

Ko je Benicio del Toro: "Zvijer" Hollywooda dolazi u Sarajevo

Piše: I. P.
"On je kao zvijer. On je čovjek koji izađe iz šume kako bi filmove učinio boljima", rekao je pisac, glumac i voditelj emisije "Inside the Actors Studio" James Lipton najavljujući Benicija del Tora.
Benicio Del Toro (Foto: EPA)
Benicio Del Toro (Foto: EPA)

Američki glumac i producent iz Portorika jedan je od onih stvaralaca koji u sjećanju ljudi ostaju zahvaljujući neponovljivom, sirovom i dramatičnom utjelovljenju karaktera. Del Toro je suodgovoran za vječne naslove kao što su "Traffic", "The Usual Suspects", "Snatch" i "Sin City" kojima je poklonio ukus svoje pojave.

Navedena djela nisu sve što je Del Toro uspio ostvariti i ostaviti u analima filmske umjetnosti, a njegov uspjeh ogleda se u priznanjima koja se vežu uz neprikosnovene filmove "21 gram", "Che", "Excess Baggage" i "The Pledge".

Ipak, vrhunac mu je donio spomenuti "Traffic" režisera Stevena Soderbergha i to u obliku zlatnog kipa Oscara, dok na svojoj velikoj polici dostignuća Del Toro drži nagrade Festivala u Cannesu, Festivala u Berlinu, ALMA-e (nagrada koja se dodjeljuje Latinoamerikancima), Spirit i mnoge druge.

Del Toro je i strastveni slikar, a gluma, čije začetke može pronaći u zabavljanju bolesne majke, često mu služi za savladavanje stida koji ga je pratio cijeli život.

Glumi se posvetio za vrijeme studija u Californiji, kada se umjesto upisane poslovne škole odlučio za kurs glume. Danas Del Toro iza sebe ima 50-ak glumačkih ostvarenja, šest puta se okušao kao producent, a dva puta kao režiser.

"Zaista sam uživao u tome. Čudno je kada nađete nešto što volite, u čemu uživate i od čega biste mogli živjeti... možda", rekao je Del Toro čija je gluma inspirisala zvanični Madrid da mu pokloni državljanstvo Kraljevine Španije.

Nakon skoro 30 godina dugačke karijere, duh svog nastupa Del Toro će pokloniti Sarajlijama na 21. Sarajevo Film Festivalu kroz film "A Perfect Day“. Riječ je o filmu režisera Fernanda Leona de Aranoa koji prati priču grupe humanitarnih radnika koji se '90-ih godina nađu na ratom razorenom Balkanu.

Portorikanskom, američkom, pa i španskom glumcu u Sarajevu će biti uručeno i Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti.