Kultura
0

Knjiga Isnama Taljića "Roman o Srebrenici" objavljena na arapskom jeziku

FENA
U glavnom gradu Egipta je iz štampe izišao prijevod na arapskom jeziku knjige bh. književnika Isnama Taljića "Roman o Srebrenici", što je i peto izdanje prijevoda ove knjige.

Pod naslovom "Priča o Srebrenici – Roman o ratu protiv Bosne", knjigu je objavio jedan od najvećih svjetskih i vodeći izdavač u islamskom svijetu "Daru-l-Selam".

-Ovaj izdavač je prethodno objavio i prijevod ovoga romana na engleskom jeziku, tako da se promocija oba izdanja najavljuje kao poseban događaj na predstojećem Sajmu knjige u Kairu, potvrdio je FENI autor knjige.

Roman je opremljen predgovorom i sa dva pogovora, a tekstove su napisale eminentne ličnosti s različitih krajeva svijeta. Autor predgovora jedan je od vodećih savremenih muslimanskih intelektualaca dr. Mahathir bin Mohamad, koji oštro analizira pitanje genocida o Srebrenici.

On Taljiću čestita na "plemenitosti što se uspio uzdići iznad bijesa i mržnje i napisao roman koji treba čitati opet i iznova, jer je to priča o ljudskoj patnji u vremenu u kome se raspolagalo svim sredstvima da se zaustave ta stradanja, ali ništa nije učinjeno".

Jedan pogovor napisala je američka književnica Mary Potter Engel, doktor teologije i kreativnog pisanja i profesor na Univerzitetu u Seattlu, a drugi dr. Sahba Muhammed Bunduk. Ova profesorica na Univerzitetu "El-Azhar" u Kairu je i prevela roman na arapski jezik.

Knjige će se naći u najznačajnijim bibilotekama u svijetu, kojima "Daru-l-Selam" distribuira svoja izdanja.

Uz ova dva izdanja u Egiptu, prvo je objavljeno u Kuala Lumpuru (Malezija), a potom na slovenskom jeziku u Ljubljani. Krajem prošle godine objavljen je i prijevod na turskom u Istanbulu, gdje se već priprema štampanje drugog izdanja ovog i Taljićevog romana "Tajna knjiga Endelusa", za koju je prošle godine dobio nagradu "Hasan Kaimija".

Dosad je štampano ukupno deset izdanja "Romana o Srebrenici", pošto je od 1998. godine izišlo i pet izdanja na bosanskom jeziku. Tako je ova knjiga najčitanije i uvjerljivo najprevođenije književno djelo poslije rata u BiH.

Isnam Taljić rođen je u Vlasenici 1954. godine. Član je Društva pisaca BiH od 1985. godine. Dosad mu je objavljeno 17 knjiga književne proze, a s ponovljenim izdanjima ukupno 28 knjiga. Živi u Sarajevu kao profesionalni književnik.