"Cijena jedne zablude"
0

Knjiga Husejina Paravlića predstavljena u Sarajevu

FENA
Bošnjački institut u Sarajevu
Bošnjački institut u Sarajevu
Knjiga ''Cijena jedne zablude - ratni zapisi, sjećanja i komentari'', autora Husejina Paravlića, predstavljena je u četvrtak u Bošnjačkom institutu.

Motiv pisanja knjige je, kako je autor rekao, ljudski, patriotski i profesionalni dug prema istini, svjedočenje istini o agresiji na BiH o odbrani BiH i njenog državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i onih civilizacijskih vrijednosti po kojima se ova zemlja prepoznaje.

"Knjigu sam posvetio mojoj djeci, djeci mojih prijatelja, te Srđanu Aleksiću, momku koji je u Trebinju 27. januara 1993.na smrt pretučen zato što je štitio svog druga Bošnjaka i to plemenito djelo zaslužuje da se zapiše i pamti kao svijetli primjer ljudskog odnosa prema drugom i drugačijem", naglasio je Paravlić.

O knjizi su osim autora govorili i prof. dr. Mirko Pejanović, dr.sci. Esad Bajtal i publicist Neven Kazazović.

Pejanović je rekao da je osnovna ocjena knjige sadržana zapravo u činjenici da je autor bio učesnik događanja o kojima je pisao, jer je u početku rata bio na visokoj vojnoj dužnosti u Bihaću i svjedoči svojim zapisima i svojim sjećanjima o logoru, razmjeni kroz koju je prošao sa svojim saborcima.

Dodao je da sadržaj i opisi događaja u knjizi mogu poslužiti za historijsku analizu.

"Knjiga spada u one rijetke čiji su se autori odvažili i našli hrabrosti da budu dovoljno pošteni u svojoj priči, usprkos iskustvu koje je prošao preko logora i svega ostalog. Uspio je da se kritički osvrne na ono što mu se događalo unutra, sa njegove strane, i da kaže da je rat u datim momentima bio iskorišten i za vlastite interese i interese pojedinaca", rekao je Bajtal govoreći o knjizi.

Husejin Paravlić je 1997. penzioniran u činu brigadira Armije RBiH, a u ratu je obavljao visoke vojne dužnosti. Izdavač knjige je Udruženje ''Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“.