Komentari (35)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Mrlja je na obrazima tih kretena sa ironicnim cvikama koji su furali elitizam i kontali da ce drzava da daje pare da bi njih petoro koliko ih je znalo za izlozbu dr.kalo na svoje slike i imalo novca za \"inspiraciju\" (marihuanu i alkohol, kao i sijela i zatvorene mini partije u galeriji)
ministre, sad podijeli otkaze svima i dovedi mlade i svjeze ljude koji znaju upotrijebiti resurse!
ne mogu da se sjetim ali skoro da sam siguran da je sejla kameric napravila izlozbu - \"zatvoreno\" kao reakciju na stanje bh kulture prije pa ako ne i vise od 5 godina bas u ug... koliko je bila u pravu pokazalo se par godina kasnije... sejla vizionaru, nostradamuse bravo ;)
@Umjetnica svaka cast :) btw. za izlaganje u ug nisu bili potrebni radovi jer svaki umjetnik iz kafeterije ug je i vise nego eksponat ;)
Ja sam akademska slikarica (završila ALU u Sarajevu) a koliko se naslika možeš vidjet po tome što pripremam za kraj septembra četvrtu samostalnu ove godine što u UG BiH nikad ne bih mogla jer danima hodam u istoj odjeći i sama uz pomoć prijatelja donosim hranu i piće na otvaranje svojih izložbi. I ono najvažnije za izlaganje u UG BiH: nemam političkih veza.
Ma ja vala, da prodaju par slika iz depoa, mogli su se rahat uhljebiti... ´ta ce im 6.000 slika?!
Pasovicu, naslikal se stogod? :))
Ne znam zašto bi bila mrlja na svima nama? UG BiH je jedna konzervativna institucija sa zaposlenicima koji nisu bili zainteresirani ni da odgovaraju na mailove zainteresiranih slikara a kamoli da podstiču umjetnost. Njihova zaposlenica koja se javila kao \"umjetnica\" priča da svaki dan mora nositi drugu odjeću i organizirati bankete za otvaranja? Pa ko je tu lud? Ove izložbe koje su radili sve su s debelim političkim vezama i konotacijama. Gdje su kvalitetni katalozi? Koliko su imali posjetilaca koji su zbog njihovih izložbi došli iz Tuzle, Mostara, Travnika? Ma smješno, pa dovoljno je vidjeti što rade u Zagrebu, Beogradu, čak i MSU RS. Umjetnost ne treba kustose po ukusu politike, bolje je izlagati u fabričkoj hali, u sportskoj dvorani, na ulici, nego u galeriji u kojoj se prave banketi i gdje slikari svaki dan moraju dolaziti u novoj odjeći - :-))))))))))))))))) ovo o dress codu slikara moram ispričati kolegama
drago mi je da je zatvorena ajmo sad pljunite u ruke i radite NEMA VISE SADAKE
Na mom obrazu mrlja nije vec na gospodi koja upravlja UG-om, a koji nisu bili sposobni da MARKE ZARADE u zadnjih 16 godina pored silnih umjetnickih djela sa kojima raspolazu. Uhljupi neradni utripovali da su neka elita i da su bolji od svih ostalih.
Mala Galerija Smoje ima 4 puta atraktivniji program i izlozbe u mjesec dana nego sto umjetnicka galerija BiH ima u 5 godina. Osim toga cinjenica da UG BIH nemaju glavnu odgovornu osobu jos od 2004 godine dovoljno govori o nesposobnosti istih da cuvaju neprocjenjivo blago BiH umjetnosti. I dok s jedne strane imamo NGO institucije kao Media Centar koji od kokuznih grantova uspjevaju da na redovnom nivou odrzavaju i dogradjuju kompletan novinski arhiv BiH sa druge strane imamo ublehase koji cijelo vrijeme rade na sisanju budzeta sa ublehaskim projektima ciji sa rezultati ravni nuli.
@ Umjetnica Kako Van Goghu nije smetalo siromastvo da bude genijalni slikar.
Jel vi znate koliko na godisnjem nivou kosta da se napravi banket u galeriji? Da se obezbijedi hrana i pice nasim dragim prijateljima koji zestoko rade da bi naslikali jednu sliku za manje od tri mjeseca? Ja sam morala da nosim svaki dan drugu odjecu na posao jer je NEMOGUCE za umjetnika da bude u istom svaki dan! To gasi kreativnost, ne da nam da razmisljamo o nasim djelima. I jos nesto, kao niste znali za izlozbe? Pa da ste kao normalan svijet ulazili u kafeteriju likovne akademije vidjeli biste da je puna plakata o nasim izlozbama!
Jasno mi je da ovu vlast zaboli neka stvar za kulturu i umjetnost, ništa se drugo od turbofolkera ne može ni očekivati, ali nije mi jasna činjenica da jedna institucija kao što je Umjetnička galerija BiH nije u stanju biti samoodrživa. Pa kakav je to menadžment koji nije u stanju zaraditi novac za struju i ostale troškove? Posjeduju već tako puno umjetnina i tako lijep objekat a nikakvog programa nemaju. Jeste kriva vlast za situaciju koju danas imamo al\' još više je kriva uprava Umjetničke galerije BiH. Pored galerije, tu su muzeji i ostale institucije koje samo što nisu stavili ključ u bravu a ništa ne rade po tom pitanju. Prolaze mjeseci, plate se crpe iz budžeta, ništa se ne radi... Pa ne može tako do vijeka.
imamo mi umjetnicku galeriju na stupskoj pijaci.
Ajmo ljudi jeftin Pikaso i Gogen.
a ono clanci iz 2004, jadnici nemaju za grijanje, a u 2011 traze 450.000 na godisnjem nivou ili stavljaju kljuc u bravu. plate i topli obroci su svima otisli u helac. uozbiljite se malo.