Kultura
13

Klečeća statua Adolfa Hitlera prodata za rekordnih 17,2 miliona dolara

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Aukcijska kuća Christie's u New Yorku prodala je kontroverznu klečeću statuu nacističkog vođe Adolfa Hitlera za rekordnih 17,2 miliona dolara.

Statua nazvana "On" djelo je poznatog italijanskog kipara Maurizija Cattelana, a prikazuje Hitlera u klečećem položaju koji obavlja molitvu, s pogledom ka nebu.

Statua je napravljena 2001. godine od voska, poliesterske smole i ljudske kose. Inače, aukcija Christie's nosi naziv "Osuđen na propast" i uključuje 39 radova.

Ranije je statua Hitlera bila više puta na svjetskim izložbama gdje je izazvala podijeljene reakcije. Statua je 2012. godine postavljena u bivšem Varšavskom getu, mjestu gdje je ubijen veliki broj Jevreja i odakle su poslati u logore smrti, u vrijeme Hitlerovog režima u Drugom svjetskom ratu.

Neki su taj potez nazvali bezosjećajnom provokacijom koja vrijeđa uspomenu na jevrejske žrtve koje su ubili nacisti, dok su je neki pohvalili ističući kako statua daje snažan emotivan uticaj.

Mnogi kritičari tada su rekli da skulptura, u umjetničkom smislu, postavlja pitanje da je li Hitler od Boga tražio oprost za svoja nedjela.