Ambiciozni umjetnik
302

Kerim Mušanović: Želja mi je organizovati veliki Festival 3D ulične umjetnosti u BiH

Piše: L. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Kerim Mušanović je 27-godišnjak koji iza sebe ima master studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, te koji je svoj život posvetio slikarstvu, crtanju i 3D umjetnosti.

Ljubav za crtanjem se rodila dok je još bio veoma mali, a s njim je iz dana u dan rasla iz malih skica u velike i ozbiljnije crteže. Prije sedam godina se počeo interesovati za 3D uličnu umjetnost, kojoj se posvetio u potpunosti i zauzvrat dobio sjajne rezultate širom svijeta.

Jedan je od rijetkih koji vole i uživaju u onome što rade, a njegova ljubav ga je prevela preko mnogih granica, te je tako učestvovao na brojnim festivalima u Hrvatskoj, Njemačkoj, Holandiji, Italiji, Americi te Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Na kraju svakog putovanja u Sarajevo se vrati sa novim iskustvima, nagradama i još većom željom da jednog dana organizuje 3D umjetnički festival u svom gradu, kako bi tako pomogao ovom obliku umjetnosti da oživi i prodiše u našoj državi. Toga nam, kako kaže Kerim, nedostaje.

"Ova vrsta umjetnosti se ne razvija u BiH koliko se razvija u regionu, gdje iz godine u godinu nastaje sve više festivala 3D ulične umjetnosti. Trudim se otići na sve te festivale, baš zato što je BiH siromašna po tom pitanju", kaže Kerim ističući da je svoj put započeo na jednom od festivala koji se ranije održavao u BiH "Beton Fest".

Upravo zbog manjka nekih oblika umjetnosti, pogotovo 3D ulične umjetnosti, Kerim želi da organizuje festival na kojem će ljude svih dobi i spolova ujediniti ljubav prema trodimenzionalnim crtežima.

"Smišljanje ideje traje nekoliko dana, zatim pravim digitalnu skicu crteža što traje dva do tri dana. Naposlijetku, prenošenje crteža i boje na asfalt traje dva do tri dana, mada to uglavnom zavisi od vremenskih prilika, lokacije, veličine crteža i slično", kaže.

Najveći 3D crtež napravio je u Mostaru, gdje je kreirao vjerovatno najkomplikovaniji rad u svojoj karijeri, a koji je bio veličine 14 metara. Neiscrpan izvor inspiracije mu je priroda.

Kerimov rad možete pratiti na njegovoj Facebook stranici ili Instagram profilu.