magazin
535

Kerim Mušanović, prvi umjetnik iz BiH koji će slikati 3D rad na betonu za Guinnessa

Piše: L. Č.
Kerim Mušanović je akademski slikar, a trenutno pohađa master studij na Odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Mušanović se bavi 3D umjetnošću na asfaltu i svoje viđenje svijeta prikazuje kroz trodimenzionalnost, a pamtimo ga kao pobjednika prvog 3D Street Art festivala u Sarajevu Beton Festa 2012.

Mušanović je rođen 18. decembra 1991. godine u Višegradu, a tokom agresije na BiH, sa porodicom se preselio u Njemačku, gdje je proveo svoje djetinjstvo. U BiH se vraća 1998. godine.

Kaže kako ga najviše inspirišu filmovi kao što su "Transformers", "Lord of the Rings", "King Kong" i sl, koji obiluju fiktivnim likovima. Michaela Baya i Petera Jacksona smatra genijalcima jer stvaraju nešto toliko imaginarno što je teško i zamisliti običnim ljudima.

"Prema mom mišljenju, to je prava umjetnost", kaže Kerim.

Inspiraciju crpi i iz muzike, a preferira soundtrack liste, kao i muziku benda Linkin Park koji je njegova najveća muzička inspiracija.

Mušanović je dosad gostovao na velikim 3D umjetničkim festivalima kao npr. u Splitu, te Blumbergu i Wilhelmshavenu u Njemačkoj, a uskoro putuje na Floridu, gdje je pozvan da učestvuje na Sarasota Chalk Festivalu koji će se održati u periodu od 1. do 16. novembra. 2015.

Na ovom festivalu će učestvovati u oslikavanju slike za Guinnessovu knjigu rekorda, te je prvi Bosanac koji je dobio takvu priliku.

"Oslikavanje slike za rekord će trajati prvih desetak dana festivala, a nakon toga slikam svoju individualnu 3D sliku većih dimenzija 12m x 6m. Tema festivala svake godine se mijenja, ove godine tema je Eat, Drink and Be Marry", kaže Mušanović za Klix.ba i dodaje kako je sretan što je dobio ovu priliku.