|

Kamerni teatar 55 priprema tri premijere u ovoj godini

Kamerni teatar 55 priprema tri premijere u ovoj godini
0
F
FENA
13.1.2014. u 14:39
1
komentara
0

dijeljenja
Kamerni teatar 55 priprema tri premijere u ovoj godini
Kamerni teatar 55 i ovu će godinu obogatiti kulturnu i pozorišnu scenu u BiH novim projektima, ali i igranjem predstava koje su na stalnom repertoaru ove kuće.
Potvrdio je to Feni direktor Kamernog teatra 55 Dragan Jovičić, naglašavajući da je u ovoj godini u planu realizacija tri premijere do jeseni, kada bi mogla biti izvedena i četvrta ukoliko za to bude finansijskog osnova.

Prva premijera bit će na repertoaru 22. februara - predstava "Skupština" koju će režirati Selma Spahić, a riječ je o koprodukcijskom projektu s Narodnim pozorištem Sarajevo.

Za kraj marta planirana je premijera predstave "Bajka koju idiot priča" mlade autorice Lane Bastašić, a bit će rađena u režiji Emira Kapetanovića.

"Krajem aprila planiramo premijeru predstave "Mali mi je ovaj grob" prema tekstu Biljane Srbljanović, a u režiji Dine Mustafića. To je koprodukcija sa BITEF teatrom, MESS-om, Hartefaktom iz Beograda i Kamernim teatrom, a priča je posvećena stogodišnjici Sarajevskog atentata", naglasio je Jovičić.

Također najavljuje da će Kamerni teatar 55 u ovoj godini zabilježiti jedno od najznačanijih gostovanja - u Švedskoj od 19. aprila do 8. maja. Ansambl ovog pozorišta gostovat će s predstavom "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" koju će izvesti 11 puta u više švedskih gradova, u saradnji s bh. dijasporom.

Kada je riječ o finansijskoj konstrukciji s kojom ovaj teatar ulazi u novu godinu, Jovičić naglašava da nema promjena u odnosu na prethodnu, te da će i ovaj put na raspolaganju imati 45.000 KM za prudukciju i postprodukciju.

"To su sredstva dovoljna da se napravi jedna predstava, ali mi ćemo se ipak potruditi da napravimo tri ili četiri, kao što smo u 2013. godini, a obuhvaćena je i izvedba devet živih predstava koje su na repertoaru Kamernog. Pošto imamo manje sredstava sve radimo kvalitetnije i igramo više predstava. To je neki paradoks, ali valjda smo tako naučili iz rata", zaključio je Dragan Jovičić.

Ulaznice je osvojio Jasmin Hadžibeganović.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...