Kultura
0

Kamerni teatar 55 priprema tri premijere u ovoj godini

FENA
Kamerni teatar 55 i ovu će godinu obogatiti kulturnu i pozorišnu scenu u BiH novim projektima, ali i igranjem predstava koje su na stalnom repertoaru ove kuće.

Potvrdio je to Feni direktor Kamernog teatra 55 Dragan Jovičić, naglašavajući da je u ovoj godini u planu realizacija tri premijere do jeseni, kada bi mogla biti izvedena i četvrta ukoliko za to bude finansijskog osnova.

Prva premijera bit će na repertoaru 22. februara - predstava "Skupština" koju će režirati Selma Spahić, a riječ je o koprodukcijskom projektu s Narodnim pozorištem Sarajevo.

Za kraj marta planirana je premijera predstave "Bajka koju idiot priča" mlade autorice Lane Bastašić, a bit će rađena u režiji Emira Kapetanovića.

"Krajem aprila planiramo premijeru predstave "Mali mi je ovaj grob" prema tekstu Biljane Srbljanović, a u režiji Dine Mustafića. To je koprodukcija sa BITEF teatrom, MESS-om, Hartefaktom iz Beograda i Kamernim teatrom, a priča je posvećena stogodišnjici Sarajevskog atentata", naglasio je Jovičić.

Također najavljuje da će Kamerni teatar 55 u ovoj godini zabilježiti jedno od najznačanijih gostovanja - u Švedskoj od 19. aprila do 8. maja. Ansambl ovog pozorišta gostovat će s predstavom "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" koju će izvesti 11 puta u više švedskih gradova, u saradnji s bh. dijasporom.

Kada je riječ o finansijskoj konstrukciji s kojom ovaj teatar ulazi u novu godinu, Jovičić naglašava da nema promjena u odnosu na prethodnu, te da će i ovaj put na raspolaganju imati 45.000 KM za prudukciju i postprodukciju.

"To su sredstva dovoljna da se napravi jedna predstava, ali mi ćemo se ipak potruditi da napravimo tri ili četiri, kao što smo u 2013. godini, a obuhvaćena je i izvedba devet živih predstava koje su na repertoaru Kamernog. Pošto imamo manje sredstava sve radimo kvalitetnije i igramo više predstava. To je neki paradoks, ali valjda smo tako naučili iz rata", zaključio je Dragan Jovičić.

Ulaznice je osvojio Jasmin Hadžibeganović.